Ознака st sofia

Аја Софија – божествената мудрост споена во црква и џамија

Интересно е да се појасни дека Аја Софија е турски превод од името Света Софија кое пак доаѓа од грчкиот назив „Agia Sofia“ и дека значењето ( преводот ) на името е „Света Божествена мудрост“. Бидејќи објектот не е посветен на Православната светица Софија, туку од самото негово градење има име кое опфаќа нај широка можен смисол. СВЕТА БОЖЕСТВЕНА МУДРОСТ ( на Грчки AGIA SOFIA )

Света Софија – Божествена мудрост во срцето на стариот Охрид

Доколку планирате патување во Охрид, погрижете се да ја посетите црквата Света Софија. Оваа светски позната знаменитост на градот мора да ја види секој патник заинтересиран за историја, култура и архитектура. Црквата не е посветена на маченичката Софија, туку е…

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds