Аја Софија – божествената мудрост споена во црква и џамија

Интересно е да се појасни дека Аја Софија е турски превод од името Света Софија кое пак доаѓа од грчкиот назив „Agia Sofia“ и дека значењето ( преводот ) на името е „Света Божествена мудрост“. Бидејќи објектот не е посветен на Православната светица Софија, туку од самото негово градење има име кое опфаќа нај широка можен смисол. СВЕТА БОЖЕСТВЕНА МУДРОСТ ( на Грчки AGIA SOFIA )

Изградена како Црква посветена на СВЕТАТА БОЖЕСТВЕНА МУДРОСТ, над 1000 години била место каде се крунисувале византиските Цареви од 16 династии кои владееле со царството, крстилница каде се крштевале принцовите и принцезите на династиите, потоа станала џамија каде се молеле сите султани на Османлиската династија од 1453 до прогласувањето на републиката и крајот на цаството.

Аја Софиа деноноќно е исполнета со туристи

Аја Софија, позната и како Света Софија, е историски споменик лоциран во Истанбул, Турција. Има долга и сложена историја која опфаќа над 1.500 години, што ја прави една од најзначајните и најимпресивните градби во светот. Аја Софија е симбол на политичка и религиозна моќ, архитектонски иновации и културна разновидност низ својата историја. Денес, таа е популарна туристичка атракција и сведоштво за трајното наследство на Византиската и Отоманската империја.

Видео снимено со мобилен телефон во Аја Софија

Аја Софија е изградена во 537 н.е. како источна православна катедрала од византискиот император Јустинијан I. Се сметала за подвиг на инженерството и архитектурата во тоа време, со својата огромна купола и сложени мозаици. Катедралата служела како центар на Источната православна црква речиси илјада години, додека Отоманската империја не го освоила Константинопол во 1453 година.

Делови од византиски мозаици над еден од влезовите во објектот кои се сочуваи до денес.

По освојувањето, Света Софија била претворена во џамија и претрпела значителни промени во внатрешноста и надворешноста. Османлиските архитекти додадоа минариња, калиграфија и исламски украси и ги покриваа или отстрануваа христијанските мозаици и фрески. Аја Софија остана џамија скоро 500 години до 1935 година, кога турската влада ја претвори во музеј, која се обиде да ја секуларизира земјата и да го промовира нејзиното разновидно културно наследство.

Аја Софија фотографирана од плоштадот

Оттогаш, Аја Софија стана популарна туристичка атракција и симбол на сложената историја и културниот идентитет на Турција. Милиони посетители од целиот свет доаѓаат да ја видат импресивната архитектура на зградата, неверојатниот ентериер и историското значење. Куполата, која е висока над 180 стапки и има дијаметар од над 100 стапки, останува една од најголемите во светот и инженерско чудо.

Мозаици од христијанскиот период и калиграфија од периодот кога била џамија.

Внатрешноста на Аја Софија е подеднакво импресивна, со сложени мозаици и украси кои ги одразуваат и христијанските и исламските влијанија. Оригиналните христијански мозаици на зградата се откриени и обновени, откривајќи ја прекрасната уметност и изработка на византиската ера. Исламските украси, како што се калиграфијата и геометриските обрасци, исто така ги одразуваат културните и уметничките достигнувања на Отоманската империја.

Крстилницата во Света Софија

Историјата, архитектурата и културното значење на Аја Софија ја направија место за светско наследство на УНЕСКО и едно од најпосетуваните знаменитости во светот. Таа, исто така, беше извор на контроверзии, при што некои тврдат дека претворањето на зградата во џамија во 2020 година претставува предизвик за нејзиното историско и културно наследство.

ПОВРЗАНА ВЕСТ : Доживејте го стариот дух на величенствениот Истанбул во „Аја Софија Мансионс – Хилтон“

И покрај овие дебати, Аја Софија останува суштинска дестинација за секој што е заинтересиран за историја, архитектура и култура. Тоа е доказ за трајното наследство на Византиската и Отоманската империја и симбол на уникатната позиција на Турција како мост меѓу Европа и Азија. Без разлика дали сте љубител на историјата, ентузијаст за архитектура или едноставно некој што сака да посети место со историско значење за светот, Аја Софија е задолжителна дестинација која треба да биде на врвот на вашата листа доколку патувате во Истанбул.

Автор Patuvanja.mk

Фото: архива на www.onemedia.mk

Видео: You Tube One Media travel

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds