Света Софија – Божествена мудрост во срцето на стариот Охрид

Доколку планирате патување во Охрид, погрижете се да ја посетите црквата Света Софија. Оваа светски позната знаменитост на градот мора да ја види секој патник заинтересиран за историја, култура и архитектура.

Црквата не е посветена на маченичката Софија, туку е посветена на Пресветата Божествена мудрост, која на Старо Грчки јазик се нарекува Софија.

Црквата Света Софија се наоѓа во срцето на Стариот град на Охрид, на нецели 100 метри од брегот на Охридското Езеро. Оваа прекрасна црква е еден од најстарите и најзначајните споменици од средновековниот период на Балканот. Изградена е во 11 век на местото на претходна црква, а низ вековите многупати била обновувана и проширувана.

Црквата Света Софија е ремек-дело на византиската архитектура, со своите фрески, прекрасни мозаици и големата купола. Внатрешноста на црквата е исполнета соверска уметност, што ја прави празник за очи.

Но, црквата Света Софија е повеќе од само убава градба. Тоа е исто така важно религиозно место, со богата историја која датира со векови. Името го добила по познатата Света Софија во Константинопол (денешен Истанбул), а во средновековниот период служела како катедрала на Охридската архиепископија.

Црквата Света Софија и денес е активно место за богослужба, а посетителите се добредојдени да присуствуваат на богослужбите и да ги набљудуваат ритуалите на Православната црква. Ако имате среќа, можеби ќе слушнете хорско пеење или акустичен концерт на класична музика, кога може да се доживее акустиката на црквата.

Освен религиозното значење, црквата Света Софија е и културно богатство. Прогласен е за светско наследство на УНЕСКО и е призната како еден од најважните културни споменици на Балканот.

Затоа, доколку планирате патување во Охрид, не пропуштајте ја шансата да ја посетите црквата Света Софија. Без разлика дали сте заинтересирани за историја, религија, уметност или култура, овој прекрасен споменик сигурно ќе ви остави траен впечаток.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds