Ознака света софиа

Аја Софија – божествената мудрост споена во црква и џамија

Интересно е да се појасни дека Аја Софија е турски превод од името Света Софија кое пак доаѓа од грчкиот назив „Agia Sofia“ и дека значењето ( преводот ) на името е „Света Божествена мудрост“. Бидејќи објектот не е посветен на Православната светица Софија, туку од самото негово градење има име кое опфаќа нај широка можен смисол. СВЕТА БОЖЕСТВЕНА МУДРОСТ ( на Грчки AGIA SOFIA )

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds