10 факти за Мртвото Море кои можеби не сте ги знаеле

На границата меѓу Израел и Јордан се наоѓа Мртвото Море, еден од најинтересните природни феномени на нашата планета.

Освен микроорганизми и алги, во оваа вода нема живи суштества и во областа не живеат риби или други морски суштества. Дознајте уште неколку интересни факти подолу.

Тоа е едно од најсолените водни тела во светот

Водата во Мртвото Море доаѓа само од една притока, реката Јордан, а потоа нема друг начин да се исцеди вишокот, туку доаѓа до испарување.

Како резултат на тоа, ова доведува до поголема концентрација на сол и други минерали и се проценува дека има околу 37 милијарди тони сол во целото Мртво Море.

Има лековити својства

Поради високата содржина на сол и минерали, оваа водена маса има лековити својства и е популарна дестинација за лекување на проблеми со кожата, како и болки во мускулите и артритис.

На некој начин, може да се нарече најголемата бањска област во светот, но без разлика, на неговото крајбрежје има хотели и други објекти кои се фокусирани на здравствените ефекти.

Популарен е уште од библиски времиња

Неговите лековити својства се бараат уште од библиските времиња, па дури и Ирод Велики, кој владеел од 37 до 4 п.н.е., изградил некои од првите градби на брегот на езерото. Легендата вели дека и Клеопатра го обожавала ова езеро и ја користела неговата вода како дел од својата рутина за убавина.

Луѓето не можат да потонат

Ова е можеби најпознатиот факт, бидејќи многумина одат на ова езеро исклучиво за да го искусат ова пливање на површината, особено како посебен облик на релаксација.

Тоа е најниската точка на Земјата

Површината на Мртвото Море е на околу 423 метри под нивото на морето, што го прави најниската точка на Земјата.

Тука е и најнискиот автопат во светот

Автопатот 90, кој оди од Израел до Палестина, поминува дел од патот по брегот на ова езеро, па затоа е најнискиот автопат во светот, со височина од 393 метри под морското ниво.

Шансите да изгорите се помали

Кога се сончате на ова место, имате помали шанси да изгорите отколку на други, бидејќи УВ зраците се филтрираат преку дополнителен слој од атмосферата, слој на испарување на водата и слој озон, но сепак се препорачува да се носи крема за сончање. .

Таму се случи едно од најважните археолошки откритија

Таканаречените „Свитоци од Мртвото Море“, познати и како „Кумрански свитоци“, биле откриени во пештера во близина на северозападниот дел на брегот во 1947 година. Ова се текстовите кои станаа пресудни за разбирање на почетоците на христијанството.

Морето исфрла камчиња на површината

Една од необичните карактеристики на Мртвото Море е тоа што фрла камчиња и парчиња асфалт од длабочините на површината, кои древните Египќани ги користеле во процесот на мумификација.

Исчезнува со голема брзина

Нивото на водата опаѓа за еден метар годишно и сега е половина од пред еден век, а тоа е затоа што водата се користи за бројни проекти во областа.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds