Кападокија – уникатни пејзажи, камени куќи и хотели и балони на небото

PATUVANJA.MK ве води во Кападокија – земја на уникатни природни пејзажи, историски знаменитости и уникатна туристичка дестинација! Оваа област во средишната Анадолија во Турција е позната по своите величествени формации на камен, извојувани низ вековите од природата, кои предизвикуваат восхитување и воодушевување кај туристите од целиот свет.

Се разбира, најдобриот начин да се истражи оваа уникатна област е преку организирани туристички обиколки. Во Кападокија, туристите можат да уживаат во различни активности како што се летање со балон, јавање коњи, возење велосипеди по планински патеки и пешачења. Туристите можат да уживаат и во вкусниот турско кафе и храна, да разгледаат музеи и археолошки локации, како и да се запознаат со локалните занаетчии кои го продолжуваат стариот занает на правење килими и керамика.

Но, без сомнение, едно од најзабележителните и уникатни атракции во Кападокија е нејзината камена архитектура. Туристите можат да истражат многу места од историско значење како Горниот град на Кајмакли, Графитски град и Аванос град.

Кападокија има многу да понуди на туристите и едно е сигурно – ова е место што никој не би сакал да го пропушти да го посети барем еднаш во животот. Со своите прекрасни пејзажи, богатата историја и различните активности за туристи, Кападокија е навистина една од нај уникатните понуди од големата туристичка понуда на Туриција.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds