Радожда – село со нај широк поглед на Охридско Езеро, рибни ресторани, пештерска црква и мир и спокој

Следете не на нашата FACEBOOK страна Patuvanja.mk

PATUVANJA.MK Ве потсетува на струшкото крај езерско село Радожда, мирно, тивко и прекрасното село кое се наоѓа на брегот на Охридското Езеро. Ова село е едно од најубавите места во Македонија, каде што секој оној кој сака да е далеку од градската бука и поблиску до природата може да ја најде својата оаза на мир и спокојство.

Со пристигнувањето во Радожда, ќе ве воодуеват прекрасните природни убавини кои се отвораат пред вашите очи. Селото е опкружено со зелени планини, што го прави идеално место за релаксација и забава на отворено. Од плажите, кои се гледаат од секое место во селото, се открива прекрасен поглед на Охридското Езеро. Водите на езерото се чисти и кристално јасни, и се простираат во секој правец, каде и да погледнете пред вас го гледате езерото или планинскиот масив Галичица, кој не ретко се огледува во езерските води. Ова е место каде сите можат да уживаат во прекрасниот пејсаж, да пливаат и да се освежат во чистата вода.

Свети Архангел Михаил – пештерска црква во карпите над селото.

Во Радожда има неколку цркви, некои датураат дури и од 13-та век. Но, најголема атракција во е црквата Свети Архангел Михаил која е сместена во пештера. Оваа црква е вградена во карпата на пештерата, што ја прави уникатна и несекојдневна. Ова е место каде што секој може да се помоли и да ја почитува културното наследство на Македонија.

Специјалитетите од риба уловена во Охридско Езеро и готвена во Радожда се на далеку познати.

А не треба да заборавиме на рибните ресторани кои се наоѓаат на брегот на езерото. Во овие ресторани, туристите можат да го пробаат свежиот улов од езерото и уникатните местни специјалитети. Ова е место каде што секој може да ужива во уникатен и вкусен оброк, окружен со прекрасниот пејсаж.

Но, освен плажите, Радожда нуди уште многу други природни убавини. Селото е опкружено со планини и шуми, што го прави идеално место за релаксација и забава на отворено. Во околината на селото, туристите можат да ги истражуваат различните стази и патеки, каде што можат да го уживаат во прекрасниот поглед на планинските врвови.

Вкупно земајќи, селото Радожда е прекрасно место за сите кои бараат природна убавина, мир и опуштање, како и за оние кои бараат да истражат културата и историјата на Македонија.

Автор: PATUVANJA.MK

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds