Пештерата Бату – будистички храм и природно чудо во Малезија

Patuvawa.mk Ве води во пештерите Бату, едни од светски нај познатите пештери и туристичка атракција во близина на Куала Лумпур, главниот град на Малезија! Сместени во варовничките ридови северно од Куала Лумпур, пештерите Бату се неверојатно природно чудо што со децении ги плени посетителите од целиот свет. Со своите неверојатни погледи, фасцинантна историја и духовно значење, не е ни чудо што пештерите Бату се дестинација која мора да ја посети секој што патува во Малезија.

Пештерите Бату се една низа од високи варовнички пештери кои се формирани во текот на милиони години. Најголемата од овие пештери, Катедралната пештера, е висока над 100 метри и во неа се наоѓа прекрасен хинду храм посветен на Господ Муруган. Посетителите можат да се искачат на 272 скалила што водат до храмот додека гледаат на неверојатните погледи на околните ридови и хоризонтот на градот. Тоа е предизвикувачко искачување, но наградата вреди!

smart

Покрај Катедралната пештера, има и неколку други помали пештери за истражување, секоја со свои уникатни карактеристики и атракции. Темната пештера, на пример, е фасцинантна и мистериозна подземна мрежа на пештери која е дом на различни ретки и загрозени видови, вклучувајќи лилјаци, пајаци и стоногалки. Достапни се тури со водич за оние кои се заинтересирани да ја истражат Темната пештера и да дознаат за фасцинантниот екосистем што постои под површината.

Видео од пештерата Бату

Пештерите Бату не се само природно чудо, туку и место од големо духовно значење за малезиската хинду заедница. Секоја година, за време на фестивалот Тајпусам, илјадници приврзаници одат на аџилак во пештерите Бату за да принесат молитви и да вршат дела на посветеност. Тоа е навистина извонреден спектакл што може да се види, со толпи луѓе кои носат шарени кавади (украсени рамки) и изведуваат традиционални танци и ритуали.

smart

Доколку барате уникатно и незаборавно искуство, пештерите Бату се совршената дестинација. Без разлика дали сте заинтересирани да ги истражувате природните чуда на Малезија, да дознаете за нејзиното богато културно наследство или едноставно да уживате во погледите што го одземаат здивот, пештерите Бату има по нешто за секого. Затоа, дојдете и откријте ја оваа неверојатна дестинација за себе – ветуваме дека ќе биде искуство кое никогаш нема да го заборавите!

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds