Салцбург е стар барокен град кој мора да го видите барем еднаш во животот, бидејќи плени со своите прекрасни историски улици, бројни знаменитости кои му даваат идентитет на овој австриски град, ретко видени културни настани, но и гастрономија која плени со специфични јадења и рецепти кои веднаш ќе посакате да ги подготвите во вашата кујна.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
Дали знаевте дека можете да донесете сопствена храна во некои ресторани во Салцбург?Дознавме кои 🙂
Престојот во Салцбург едноставно значи посета на традиционални ресторани и пабови кои нудат локална австриска кујна, а иконските пиварници, кои датираат длабоко во минатото, се дел од искуството на неверојатно убавиот Салцбург.
Салцбург секако се карактеризира со три врвни пиварници, кои овој пат ги посетивме со големо внимание и големо задоволство на нашата обиколка на Салцбург, бидејќи научивме многу повеќе за овој златен пијалок кој се нарекува и течен леб.

НАЈДОБРИТЕ ПИВАРИ, БАРОВИ И РЕСТОРАНИ ВО САЛЦБУРГ
Пиварницата „Августинер“ постои од 1621 година.
Пивото „Августинер“ ни носи дел од историјата во која лесно можете да се потопите со тоа што ќе ѕирнете зад сцената и буквално ќе шетате низ жив музеј каде на секој чекор се среќавате со моменти низ кои оваа пиварница се развила од неколку котли до денешното производство, чие пиво прекрасно се лизга по непцето на секој љубител на пиво, но и на оние кои сакаат да вкусат традиционално произведено пиво со фини деликатеси.
Што го прави пивото Augustiner Bräustübl толку посебно?
Производството на пивото Augustiner трае речиси 12 недели и поминува низ следниве фази:
Пивото Augustiner се прави само од најдобрите суровини, имено одлична вода, слад и хмељ, кои се преработуваат во оваа пиварница според традиционални, докажани рецепти.
Само во неколку други пиварници главната ферментација се одвива како во пиварницата Augustiner – во отворени ферментациски буриња, при што квасецот првично се додава и се таложи на дното откако ќе заврши главната ферментација. Подрумот за складирање е местото за созревање и бистрење.

Квасецот и протеините се таложат тука, а поради доволното време на стареење и техниката на хоризонтално складирање, се создава фина, природно блага јаглеродна киселина. Во пиварницата Augustiner, пивото нежно и природно се „полира“ со филтер за памучна маса. Ова ги зачувува сите негови вредни состојки.
Во оваа пиварница, пивото се полни во дрвени буриња, исто како и во минатото, или во буриња од KEG.
Ресторанот „Бреустубл“ е совршен за пеење и радост каква што никогаш порано не сте доживеале, а можете дури и да си понесете сопствена храна 🙂
Денес, „Бреустубл“ е најголемиот пивски ресторан во Австрија. Над 5.000 квадратни метри традиционално декориран простор и дополнителни 1.400 седишта во соседната градина нудат место за совршена забава.

Она што е исклучително интересно е што гостите можат да понесат сопствена храна во овој ресторан доколку сакаат, бидејќи најважно е да сипете и пиете совршено фино пиво „Августинер“ кое ве поканува да пеете и радоста на животот. Прекрасните шолји се најпопуларни во оваа пиварница и верувајте ми, навистина е задоволство да се пие ова одлично пиво од нив кое бара повеќе.
Пиварницата Трумер во Обертрум ам Зе е мешавина од традиционални и ултрамодерни пивски искуства.
Дали знаевте дека пиварницата Трумер ги произведува најнаградуваните пилснер пива во светот? Трумер Беркли освои 18 златни медали на најпрестижните светски натпревари за пиво, што ја прави најнаградуваната пилснер пива во светот.

Оваа австриска пиварница е во сопственост на семејството Зигл од 1775 година, а моментално ја води осмата генерација на сопственикот Јозеф Ц. Зигл, а нејзината сестринска компанија е исто така лоцирана во Калифорнија, каде што се придржуваат до истиот строго пропишан рецепт за производство како во Салцбург.
Во своето 400-годишно искуство во производство на пиво, Трумер Пилс се произведува според точните стандарди на „Reinheitsgebot“, или германскиот закон за чистота на пивото, од само неколку состојки – вода, слад, хмељ и квасец, а ферментацијата трае цели три недели за да се произведе толку вкусно и уникатно ароматизирано пиво Трумер.
Пиварницата Трумер применува специјални техники на мелење хмељ на јачменовиот слад, отстранувајќи ги лушпите за да ги елиминира адстрингентните и горчливите вкусови, што ја максимизира мазноста на пивото и води до благороден вкус и арома, додека ладната ферментација придонесува за фина ефервесценција и избалансиран, освежителен вкус.

Ресторанот „Урбанкелер“ е совршен за вкусна органска закуска по посетата на пиварницата „Траумер“.
Ресторанот „Урбанкелер“ има високи стандарди за понуда на храна, бидејќи гарантира дека секое јадење се служи со јадења од биолошко и природно потекло. Регионот Салцбург има разновидни, недопрени региони и компании кои практикуваат органско земјоделство. „Урбанкелер“ е награден со голем број важни еколошки и еколошки сертификати.
„Урбанкелер“ е првиот ресторан со органски сертификат во Салцбург, што е дополнителна гаранција за храна приготвена со љубов.
Со својот традиционално привлечен изглед и фини ароми, овој ресторан ќе остане едно од најдобрите гурмански задоволства при обиколка и посета на Салцбург.
Вистинско задоволство е да се посети најстарата приватна австриска пиварница, Stiegl Brauwelt, која датира од 1492 година.
Оваа австриска пиварница е 100% семејна, што јасно ја издвојува пиварницата Stiegl од меѓународните корпорации. Она што ја прави пиварницата Stiegl посебна е тоа што е единствената пиварница во Австрија која произведува свој слад, користејќи го за подготовка на специјални пива, со што создава пивска уметност на највисоко ниво.

Развојот на нови рецепти во Stiegl-Gut Wildshut и експериментирањето со разни сорти жито, како и со посебен слад, доведоа до неспоредлива разновидност на пива во оваа пиварница. Само хмељот е вклучен во доброто пиво, каде што се користат само хмељни конуси од женски растенија, вода, квасец и слад, а оваа пиварница се придржува и до ова според Законот за чистота на пивото од 1516 година.
Хмељот е она што му го дава на пивото вкусот, неговата пријатна горчина, неговиот освежителен карактер и е душата на секое пиво Stiegl. Треба да се нагласи дека водата доаѓа токму од регионот Унтерсберг во Салцбург од многу посебен и моќен природен извор. Изворската вода што се користи за производство на ова пиво содржи висок процент на кислород, таа е со средна тврдост, што создава предуслови за пивото од врвен квалитет на пивото Штегел.
Пиварницата Штигел гордо го носи насловот за квалитет „Бавно приготвување“, бидејќи бавното, внимателно приготвување резултира со добро избалансирано пиво со извонреден вкус.
Доколку се најдете во пиварницата „Штигел“, не пропуштајте ја обиколката на нивниот музеј, кој се простира на повеќе од 400 м². Дознајте повеќе за историјата на пиварницата, нејзините сопственици и видете ја приказната раскажана низ времето, од почетоците до модерните моменти на една од најдобрите австриски пиварници.
Турата е единствена и интерактивна преку неверојатна мулти-визуелна авантура во киното „Штигел Пиварница“, кое, со проекција од 270 степени на филмот, навистина создава незаборавно искуство за создавањето на пивото „Штигел“.

Ресторанот „Стигс Браувелт“ е дел од пиварницата „Стигел“, каде што гастрономијата и кулинарската уметност се на највисоко ниво. Локалната кујна со австриските специјалитети на овој ресторан комбинира незаборавни вкусови и ароми, каде што пивото и неговите суровини се прекрасни состојки за готвење. Класиците на австриската кујна се креативно подготвувани сезонски, свежи и, по потреба, збогатени со свежо пиво „Стигел“.
wish.hr