Мадрид и Толедо, феноменална комбинација за одмор

Марид и Толедо се туристички дестинации во југозападна Европа кои ги воодушевуваат сите сетила и се совршено место за уживање во зимските месеци за одмор.

Најважни атракции во Мадрид и Толедо – Култура, историја и гастрономија на Шпанија

Во самото срце на Иберискиот Полуостров се наоѓа главниот град на Шпанија, Мадрид, кој има население од 5.561.748 жители и е административен и политички центар на оваа европска монархија.

Места што не треба да ги пропуштите

> Кио Пуерта или „Порта кон Европа“ – Пасео де ла Кастелана или едноставно Ла Кастелана, една од најдолгите и најшироките градски авении по која се наоѓаат многу од финансиските и деловните центри на градот

> Стадион Сантијаго Бернабеу – Плаза Колон

> Плоштад Колумбо и фонтана Сибелес, една од најубавите градски фонтани, сакана од навивачите на Реал кои таму ги слават победите на својот клуб

> Гран Виа или „Гранд Веј“ е една од најживите и најпопуларните градски улици

> Плаза Еспања, плоштадот каде што се наоѓа споменикот на Сервантес и неговите ликови од романот, кој е најчитаната книга во светот по Библијата, „Светлиот витез Дон Кихот од Манча“

> Кралска палата, Паласио Реал, резиденција на шпанските кралеви

> Плаза Кановас дел Кастиљо со Нептуновата фонтана

> Пасео дел Прадо, дел од градската авенија по која се наоѓаат неколку познати музеи, како што е Националниот музеј Прадо, кој ја сместува светски познатата кралска колекција на шпанско и европско сликарство

> Музејскиот триаголник е суштински дел од турата, а познатиот музеј Реина Софија со познатата Герника на Пикасо и музејот Тис се особено значајни

> Ретиро, познатиот градски парк

> Лас Вентас, арена за борби со бикови

> Аточа, прометен градски центар – Пуерта де Алкала

Што да јадете во Мадрид

Мадридската гастрономија нуди богатство од вкусови, од традиционални кастилски јадења до модерни креации, со посебен фокус на свежи и локални состојки. Ова се само неколку јадења што дефинитивно треба да ги пробате во Мадрид. 🙂

Бокадиљо де Каламарес – Познатиот мадридски „сендвич со лигњи“. Крцкавите пржени лигњи се ставаат во свежо тесто и обично се јадат како брза закуска.

Тортиља де Пататас – Класичен шпански омлет со компири, често сервиран со кромид. Едноставно, но многу вкусно јадење што можете да го најдете во повеќето ресторани и тапас барови.

Чурос кон Чоколадо – Популарна слатка закуска што се состои од пржено тесто (чурос) сервирано со густо топло чоколадо за потопување.

Паеља – Иако ова јадење потекнува од Валенсија, паељата е исто така многу популарна во Мадрид. Најчесто се подготвува со морска храна, но можете да најдете и верзии со месо.

Тапас – Мадрид е познат по тапас, мали порции од разни јадења што се служат со пијалоци. Некои популарни јадења со предјадења вклучуваат крокети (крокети), jamón ibérico (ибериска шунка) и gambas al ajillo (ракчиња со лук).

Толедо

Малиот град Толедо се наоѓа на околу седумдесет километри од Мадрид во покраината Кастиља-Ла Манча и некогаш бил главен град на Шпанија. Познат е како град на три култури – христијанска, еврејска и исламска, а во средниот век бил дом на најпознатата европска преведувачка школа во тоа време, па преку преведувачите од Толедо цела Европа се запознала со делата на античките мислители.

Толедо е исто така познат град на уметникот Ел Греко, бидејќи познатиот сликар живеел и творел во тој град.

Места што не треба да ги пропуштите

> Катедралата Санта Марија е исто така втора најголема катедрала во Шпанија

> Манастир и црква Сан Хуан де лос Рејес

> Црква Свети Тома, во која се наоѓа познатата слика на Ел Греко „Погребот на грофот Оргаз“

> Синагога Санта Марија Ла Бланка – Плаза Зокодовер

Што да јадете во Толедо?

Во Толедо, како и во целиот регион Кастиља-Ла Манча, гастрономијата е длабоко вкоренета во традицијата, а јадењата често ја одразуваат историјата и културната мешавина на градот. Еве неколку типични јадења што дефинитивно треба да ги пробате кога го посетувате Толедо.

Мазапан де Толедо – традиционален десерт направен од бадеми и шеќер, познат по својата историја, бидејќи се верува дека рецептот го донеле Маврите. Често се обликува во мали фигури или овошни дрвја.

Кесо Манчего – ова светски познато сирење доаѓа од регионот Ла Манча, а Толедо е еден од главните градови каде што можете да го пробате свежо или зрело, придружено со чаша добро вино.

Писто Манчего – вид шпански рататуј, ова вегетаријанско јадење комбинира домати, пиперки, тиквички и кромид, и често се служи со пржено јајце.

Препорака

Авила, „градот на каменот и светците“ се наоѓа 115 км северно од Мадрид во покраината Кастиља и Леон, познат по своите ѕидини од 11 век со 90 утврдени кули.

Овие ѕидини се едни од најубавите и најдобро зачуваните примери на средновековни утврдувања во Европа.

Авила е стар средновековен град на три култури, град на мистицизам и духовност, чиј најпознат претставник е Света Тереза од Авила.

Разгледувањето на историскиот центар со утврдена катедрала од 12 век, готски палати и романски цркви е исклучителна работа.

Сеговија некогаш била благороден град и кралска резиденција.

Во античко римско време, Сеговија имала и свој аквадукт, кој бил долг 16 километри. Во стариот град ќе можете да ја видите Плаза Мајор, катедралата Алказар и Плаза де Сан Мартин со

благороднички кварт полн со луксузни палати и цркви.

Мадрид е град кој нуди богатство од гастрономски понуди, а една од суштинските одредници на шпанската кујна е морската храна, но во Мадрид најконзумираното месо е свинското. Во секој случај, кога шетате низ градот ќе наидете на голем број традиционални и модерни ресторани, од кои некои нудат раскошни вкусови придружени со огнено танцување и типична шпанска музика.

wish.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds