Боцвана, вистинска туристичка дестинација во убавата Африка

Боцвана е вистинска туристичка дестинација на Црниот континент која ги помирува најразновидните желби и барања во божествено убавата Африка.

Боцвана е земја која зафаќа околу 581 илјади квадратни километри во јужна Африка.

Се граничи со Намибија на запад и север, Замбија на север, Зимбабве на исток и Јужна Африка на југ.

Различно убавата Боцвана ја носи титулата на една од најразвиените африкански земји благодарение на производството на дијаманти, развиениот туризам и одговорното управување.

Ова е претежно обична земја со околу 1,6 милиони жители, од кои повеќето се припадници на народот Цвани.

Главниот град и најголемиот град Габороне се наоѓа на реката Нотване, на крајниот југоисточен дел на земјата долж границата со Јужна Африка и е дом на нешто помалку од 200.000 жители. Непропорционалноста помеѓу површината на територијата и населението ја прави Боцвана една од најмалку населените области на квадратен километар.

Кујната во Боцвана е термин кој ретко се споменува во кулинарските прирачници. Сепак, нуди многу интересни јадења. Во земјава често се јаде месо, најмногу говедско во комбинација со ориз, пченка и други житарки, а се служи со локално пиво, палмино вино и чај од ројбос.

Делта на реката Окаванго

Сведочете на едно од ретките преостанати природни чуда – доаѓањето на реката Окаванго (на животот) во пустината Калахари. Дел од делтата е составен дел на Националниот парк Мореми, на северот на земјата.

Лувр на пустината

Исто така, посетете го Цодило – локација на УНЕСКО – во која се сместени неверојатна колекција на античка уметност издлабена во камен. Се наоѓа на северозападот на земјата во пустината Калахари, а некои го нарекуваат Лувр на пустината.

Природен резерват Моколоди

Истражете го природниот резерват Моколоди на југот на земјата. Зафаќа само 30 квадратни километри, а неговата главна цел е да им даде на посетителите чувство за дивината во Боцвана во ограничен и безбеден простор.

Откријте ја културната и историската убавина на Габороне. Посетете ја и зелената продавница на еко здружението Сомареланг Тиколого, кое се бори за одговорно отстранување на ресурсите на Боцвана. Задолжително искачете го ридот Кгала, кој се издига на само 100 метри, но нуди прекрасен поглед на главниот град.

Ракотворби во Боцвана

Дознајте како се прават некои од најпопуларните ракотворби во Боцвана. Патувајте на северот на земјата, во селата Етша и Гумаре каде жените прават три вида корпи од палми и потоа ги украсуваат со локални бои.

wish.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds