Седум најубави катедрали во Европа кои со векови мамат воздишки

Каде и да патувате и каде и да одите да ги видите многуте знаменитости на еден град, архитектонските убавини на црквите и катедралите обично доминираат и го обележуваат.

Катедралите се одлика и одраз на одредено време, но секоја од нив се обидува да се доближи до небесата, до Бога со својата убавина и да ги привлече луѓето кон молитва или мирно размислување во внатрешноста на својот луксузен простор.

Навистина има многу катедрали во Европа кои привлекуваат внимание со својата убавина, но поради нивните особености некои од нив се издвојуваат и луѓето ги сметаат за најубави.

Според дефиницијата, катедрала или црква е терминолошки назив за институција во христијанската заедница каде епископот ги извршува своите должности, односно божествено богослужение.

Денес има многу значајни и посебни катедрали во светот, а ние ви пренесуваме седум од најпознатите и најзначајните во Европа. Многу од нив денес се важни дестинации за аџиите, како и за бројните туристички посетители од целиот свет.

Катедралата Нотр Дам (Франција)

Познатата катедрала Нотр Дам, која воедно е и една од најпознатите катедрали во светот, се наоѓа во Париз, а уште поголемо значење добива по главната сцена во познатиот проект „Ѕвонарот на црквата Нотр Дам “, оживеан од Виктор Иго. Самата катедрала потекнува од готскиот период, а нејзината изградба започнала во 1160 година. Познат е по својата посебна фасада, а целата градба траела 200 години. Катедралата е отворена секој работен ден од 08:00 до 18:45 часот.

Катедралата Свети Петар (Рим)

Можеби една од најважните катедрали е ватиканската црква Св. Петра. Името го добило по еден од дванаесетте апостоли и првиот римски епископ. Предметната катедрала е една од најважните во христијанскиот свет и припаѓа на периодот на класичната ренесанса. Важно е да се напомене дека многу уметници биле вклучени во неговото создавање, како што се Микеланџело, Донато Браманте и Џанлоренцо Бернини. Тоа е најистакнатата зграда во Рим, а денес е популарен центар за аџии и туристи.

Катедралата Свети Павле (Лондон)

Една од најпознатите англиски цркви е и првата катедрала на Англиската протестантска (Англиканска) црква. Изграден е од познатиот архитект Кристофер Врен, а официјално му припаѓа на барокниот период. Ова е и втората најдолга црква во светот, а нејзината висина е 141,10 м.

Катедралата Јован Латеран (Свети Спас)

Друга римска катедрала се издвоила како посебна меѓу другите цркви. Значајно е од причина што е официјално црковно седиште на римскиот епископ или папата. Важно е да се напомене дека оваа катедрала е најзначајната од другите четири катедрали во Рим и прва по важност. Би можел да кажам мајка и поглавар на сите цркви во Рим и во целиот свет.

Катедралата на Пресвета Богородица од Севиља (Шпанија)

Најголемата готска катедрала и трета по големина во светот е познатата катедрала на Пресвета Богородица во Севиља. Се издвојува затоа што има едноставна архитектура, посветен е на Богородица, а во него е закопан Кристофер Колумбо. Има голема историска вредност, а од 1996 година е под заштита на УНЕСКО.

Катедралата Свети Витус (Чешка)

Друга значајна европска катедрала се наоѓа во главниот град на Чешката Република (Прага). Тој е многу важен за граѓаните на Чешка и има посебна историска вредност. Нејзината изградба започнала на почетокот на 14 век, а во неа биле крунисани чешки региони и кралици.

Катедралата во Келн (Германија)

Катедралната црква Свети Петар и Богородица е римокатоличка црква во Германија. Неговата изградба започнала на почетокот на 13 век и траела околу 600 години. Исто така е под заштита на УНЕСКО, а денес е важна туристичка дестинација за многу посетители од целиот свет.

wish.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds