Цирих- културна престолнина во Швајцарија

Иако една чаша божествено бело вино Petite Arvine или поскромниот ручек во убав ресторан ќе ве чини значителна сума, градот Цирих вреди да се посети по секоја цена. Овој швајцарски град е модерна прогресивна метропола и сон на многу луѓе кои би сакале да живеат во него.

Швајцарија е позната по сирењето, чоколадото и најдобрите механизми на часовникот, но и како земја која е татковина на многу богати луѓе, бидејќи влева доверба кога се во прашање финансиите, а во случај на војна беше прогласена за неутрална земја, но нејзината армија е сè уште една од најмодерните, а сите жители се составен дел од воениот резерват.

Меѓутоа, кога станува збор за цените, Токио, Хонг Конг, Москва, Осло и Женева, во овој поглед, се повисоко рангирани од Цирих. Швајцарија, вклучувајќи го и самиот Цирих, постојано се покажува како место со недостижно најдобар квалитет на живот во светот.

Ако одите на обиколка на градот и најинтересните атракции на Цирих, овој град ќе ви открие уште една страна од својата привлечност.

Ритберг музеј

Музејот Ритберг е еден од најдобрите музеи на континентот посветен исклучиво на европската уметност. Ритберг е најважната културна институција во Цирих.

Шанзенграбен

Шанзенграбен денес зборува за трагите на тврдината Шанзеграбен, каква што била некогаш, а може да се сретне низ стариот град, бидејќи од 13 век до 17, Цирих бил типичен град-држава со силни утврдувања и силни ѕидини.

Музеј Ландес

Музејот Ландес е изграден по моделот на националниот музеј во Цирих, а уметноста и културата се во фокусот на еден од најпосетуваните музеи и институции како во Швајцарија така и во Европа.

Гросмунстер

Гросмунстер е изграден во романескен стил и е една од трите главни црковни знаменитости во Цирих и единствената што одиграла голема улога во протестантската реформација.

Изградбата на оваа независна зграда започнала во далечната 1100 година, а била изградена на стари римски гробишта. Во обиколката на оваа црква може да се доживее величественоста на Гросмунстер, кој има непроценлива историска вредност, а надворешниот одраз од езерото и дава дополнителен сјај и бајка.

Fraumunster

Fraumunster е уште еден витален градски симбол на градот, кој нуди незаборавен поглед на Цирих. Истоимената опатија датира од 853 година, а црквата во својата колекција има неколку импресивни дела од Марк Шагал, кои не смеете да ги пропуштите кога ќе ја посетите оваа црква.

Кунсхаус

Kunsthaus Од 1910 година, Kunsthaus во Цирих е еден од најважните уметнички музеи во Швајцарија и Европа. Содржи фантастични уметнички збирки и зградата е импресивна и како историска градба и како таква е една од најпрепознатливите во градот.

Линдехоф

Линдехоф се наоѓа на рид во стариот дел на Цирих и ни ја носи историјата на стариот римски замок и тврдина. Во околината има и прекрасна област со ресторани и кафулиња кои обезбедуваат задоволство и за локалното население и за посетителите, бидејќи е зона без автомобили. Панорамскиот поглед од Линденхоф секако останува незаборавен спомен.

wish.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds