Средновековен манастир дел од светското наследство, познат по прекрасните фрески

Од 1979 година, донацијата на српскиот крал Стефан Урош Први, каде што подоцна беше погребан, е дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Изграден на изворот на Рашка Река, најверојатно во втората половина на 13 век, манастирот Сопоќани своето име го должи на положбата што ја зазема.

Старословенскиот збор сопот, кој се користел за означување на извор, бил земен како основа од кој потекнува името на ова средновековно светилиште, познато пред се по величествените фрески.

Манастир во близина на Нови Пазар

Недалеку од остатоците од Стариот град Рас и на помалку од 20 километри од Нови Пазар, се наоѓа манастирот Сопоќани.

Ова светилиште е на околу 290 километри од Белград, пишува „Serbia.com“.

Освен посмртните останки на Стари Рас и градот Нови Пазар, недалеку од Споќан има и црква посветена на светите апостоли Петар и Павле, која исто така е дел од листата на УНЕСКО.

Задарница на српскиот крал

Иако не може со сигурност да се утврди кога бил изграден манастирот Сопоќани, се верува дека се случил во втората половина на 13 век. Поточно, околу 1260 година, бидејќи тогаш е изработено и манастирското сликарство.

Познато е дека Сопоќани е дарба на српскиот крал Стефан Урош Први, кој подоцна бил погребан во ова светилиште благодарение на кралот Милутин.

Историјата на манастирот укажува дека по неговото уништување од турска рака, ова светилиште било напуштено околу 250 години. Иако манастирот Сопоќани бил обновен во првата половина на минатиот век, тој повторно бил оштетен за време на Втората светска војна.

Недолго по завршувањето на војната, започнаа конзерваторско-реставраторските работи на манастирот, кои продолжуваат до денес.

Прекрасни фрески од Сопоќан

Не е така лесно да се издвојат дел од многубројните фрески на сопчани. Едноставно, сите се во најмала рака фантастични и привлекуваат внимание со квалитетот на изработка. И токму поради тоа во голема мера се зачувани фреските на ова светилиште.

Композицијата на која е прикажана сцената на Успение на Пресвета Богородица секако привлекува внимание, бидејќи зафаќа површина од 30 квадратни метри.

Историски, но и уметнички, значајни се фреските на Сопочани, кои прикажуваат сцени од животот на основачот на династијата Немањиќ. На нив може да се види сцената на смртта на свети Симеон, како и пренесувањето на неговите мошти во манастирот Студеница.

Фреските на Сопоќан се сметаат за доста добро сочувани, иако ова светилиште долго време било запоставено. Единствено што до денес не е зачувано на нив се листовите од злато, со кои се украсувале фреските.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds