Ронда- познат по својата локација покрај карпа и длабокиот кањон

Ронда е општина во Шпанија која припаѓа на провинцијата Малага, во рамките на автономната заедница Андалузија.

Нејзиното население е околу 35.000. Ронда е позната по својата локација покрај карпа и длабокиот кањон што ја носи реката Гвадалевин и го дели градот. Тој е еден од градовите и селата кои се вклучени во националниот парк Сиера де лас Ниевес.

Околу градот има остатоци од праисториски населби кои датираат од неолитот, вклучувајќи ја и карпестата уметност на Куева де ла Пилета.

Местата на Арунда и Ацинипо спомнати од Плиниј традиционално се идентификувани со сегашната Ронда.

Во петтиот век од нашата ера, Ронда била освоена од Суеби, предводени од Речила, а во следниот век била повторно освоена од Источното Римско Царство, под чија власт Ацинипо бил напуштен. Подоцна, визиготскиот крал Лиувигилд го зазел градот. Ронда била дел од визиготското царство до 713 година, кога паднала во рацете на Омајадските трупи, кои го нарекле Хисн ал-Рунда („Замокот на Рундах“) и го направиле главен град на провинцијата Такуруна.

Тоа беше родниот град на полиматот Абас ибн Фирнас (810–887), пронаоѓач, инженер, наводен авијатичар, хемичар, лекар, муслимански поет и андалузиски музичар.

По распаѓањето на калифатот во Кордоба, Ронда станала престолнина на малото кралство управувано од Берберскиот Бану Ифран, тајфата на Ронда. Во овој период, Ронда го добила најголемиот дел од своето исламско архитектонско наследство. Во 1065 година, Ронда била освоена од тајфата на Севиља предводена од Абад II ал-Мутадид. И поетот Абу ал-Бака ар-Рунди (1204-1285) и суфискиот научник Ибн Абад ал-Рунди (1333-1390) се родени во Ронда.

Исламската доминација на Ронда завршила во 1485 година, кога била освоена од Родриго Понсе де Леон, војводата од Кадиз по кратка опсада. Последователно, повеќето од старите градби во градот биле обновени или приспособени на христијанските улоги, додека многу други биле изградени во новосоздадените квартови како Меркадило и Сан Франциско. Плаза де Торос де Ронда е основана во градот во 1572 година.

Шпанската инквизиција многу влијаела врз муслиманите кои живеат во Шпанија. Набргу по 1492 година, кога била освоена последната пункта на муслиманското присуство на Пиринејскиот Полуостров, Гранада, Шпанците наредиле дека сите муслимани мора или да го напуштат полуостровот без своите предмети или да се преобратат. Многу луѓе отворено се преобратија за да го задржат својот имот додека тајно ја практикуваа својата религија. Муслиманите кои се преобратиле биле наречени Морискос. Од нив се барало да носат сина полумесечина на капите и турбаните. Патувањето без дозвола значело смртна казна. Ова систематско потиснување ги принуди муслиманите да бараат засолниште во планинските региони на јужна Андалузија; Ронда беше едно такво прибежиште.

На 25 мај 1566 година, Филип II ја декретирал употребата на арапскиот јазик (писмен или говорен) незаконски, барал вратите на домовите да останат отворени во петок за да се потврди дека не се изведувале муслимански петочни молитви и наложил големи даноци за занаетите во Мориско. Ова доведе до неколку бунтови, еден од нив во Ронда под водство на Ал-Фихри. Војниците на Ал-Фихри ја поразиле шпанската војска испратена да ги потисне под водство на Алфонсо де Агилар. Масакрот на Шпанците го поттикна Филип II да нареди протерување на сите Морискос во Ронда.

На почетокот на 19 век, наполеонската инвазија и последователната полуостровска војна предизвикале многу страдања во Ронда, чии жители биле намалени од 15.600 на 5.000 за три години. Областа на Ронда станала база прво на герилските воини, а потоа на бројни бандити, чии дела ги инспирирале уметниците како Вашингтон Ирвинг, Проспер Мериме и Густав Доре. Во 19 век, економијата на Ронда главно се засновала на земјоделски активности. Во 1918 година, градот бил седиште на Собранието на Ронда, во кое биле дизајнирани знамето, грбот и химната на Андалузија.

Американските уметници Ернест Хемингвеј и Орсон Велс поминаа многу лета во Ронда како хонорарно жители на староградскиот кварт на Ронда наречена Ла Сиудад. И двајцата пишуваа за убавината на Ронда и познатите традиции на борење со бикови. Нивните колективни сметки придонесоа за популарноста на Ронда со текот на времето.

Во првите децении на 20 век, познатиот германски поет Рајнер Марија Рилке поминал подолги периоди во Ронда, вклучително и три месеци во хотелот Реина Викторија (изграден во 1906 година) помеѓу декември 1912 и февруари 1913 година; неговата соба останала до ден-денес како што ја напуштил, минимузеј на Рилкеана. Според публицитетот на хотелот, Рилке напишал (иако веројатно не на шпански) He buscado por todas partes la ciudad soñada, y al fin la he encontrato en Ronda и No hay nada más inesperado en España que esta ciudad salvaje y montañera („Имам Го барав насекаде градот од моите соништа, и конечно го најдов во Ронда“ и „Ништо не е позачудувачки во Шпанија од овој див и планински град“).

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds