Некои од атракциите на „Големото јаболко“ вклучуваат и лет со хеликоптер

Има многу работи за Њујорк кои се сметаат за уникатни

Освен фразата „Големото јаболко“, Њујорк следи и дека тоа е „Градот кој никогаш не спие“. Во таков и таков град се очекува на туристите да им се понудат, во најмала рака, необични атракции.

Меѓу нив, летот со хеликоптер над Њујорк е дефинитивно еден од најинтересните.

Децата кои го посетуваат овој американски град често се воодушевени од „Леголенд“, додека возењето по атракциите на овој забавен парк го прави искуството целосно.

На пет ката на Тајмс Сквер има и Музеј на восок на Мадам Тисо. Иако слични музеи има и во други градови низ светот, ниту еден не може да се мери со њујоршкиот, посочува „Тајмаут“. Она што се издвојува како посебна атракција е секако можноста секој посетител да добие восочна скулптура од неговата рака, која сигурно ќе го потсети на неговата посета на оваа њујоршка атракција.

Уникатна опсерваторија

Њујорк има многу што се смета за уникатно, за што сведочи опсерваторијата „Еден свет“. Помеѓу 100-от и 102-от кат на највисоката зграда во тој дел од светот, постои единствена опсерваторија во многу аспекти.

За да биде сè уште поинтересно, на посетителите прво им се нуди интерактивно искуство, бидејќи лифтовите се опремени и со екрани. Така, додека патуваат до својата дестинација, имаат можност да се запознаат со историјата на самата зграда и да видат видео од градот.

Во моментот кога ќе стигнат до посакуваниот кат, пред нив пука поглед на Њујорк. Што ретко кој остава рамнодушен.

Малиот остров во Њујорк

Бидејќи е еден од најголемите и најнаселените американски градови и важен центар во секоја смисла, едноставно не е можно да се наведат сите атракции на Њујорк.

Сепак, еден од најмладите меѓу нив е секако Малиот остров.

Оваа њујоршка атракција беше отворена за посети дури неодамна, во мај 2021 година и оттогаш привлекува голем број посетители.

Карактеризиран како „лебдечкото“ зеленило на Менхетен, овој остров е покриен со бујно зеленило и интересни растенија, а е отворен за посети од 18:00 до 1:00 часот по локално време.

Покрај уживањето во изобилството зеленило, можно е и уживање во некој од рестораните овде. Особено во текот на летните месеци, во Мало осигурување се одржуваат бројни интересни настани.

Иако влезот е бесплатен, оние кои сакаат да ја посетат оваа њујоршка атракција од пладне до затворањето се очекува да направат резервација однапред.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds