Минхен еден од напрепознатливите градови во Германија

Минхен, седиштето на Баварија и еден од најпознатите градови во Германија, денеска ќе биде центар на фудбалот, бидејќи ќе се одигра натпреварот меѓу нашата репрезентација и репрезентацијата на Словенија. Доколку и покрај тоа патувањето ве води до овој прекрасен град, тогаш при разгледување на знаменитостите се задолжителни следниве работи.

Главниот град на оваа спомената провинција е посебен во секоја смисла. Тоа е место каде што можете да видите колку е древна Германија, како била пред денес. Минхен е еден од најбогатите градови во Германија и Европа и може да се пофали со богата историја.

Посетете го Стариот град на Минхен

Беше центар на многу историски настани кои го променија светот и ако го посетите ќе биде една од најдобрите работи.

Одеонплац

Се наоѓа на северната страна на стариот град, каде има и многу средновековни градби, од кои најважна е црквата Театинска. Станува збор за светло жолта зграда која се издвојува на плоштадот, а изградбата траела 16 години и била завршена во 1676 година.

Кралска резиденција

Претставува засолниште за кралското семејство Вителсбах на крајот на 14 век. Таа е една од најлуксузните палати во светот, ентериерите се украсени со големи скулптури, мурали и насликани тавани. Нивниот најпопуларен театар е вистинска ризница од над 1.200 уметнички дела, вклучувајќи го и симболот на баварските кралеви и кралици. Исто така, има музеј кој се состои од камени и украсени простории, готски подруми.

Мариенплац

Тоа е секако едно од најпознатите места во Минхен, пишува „The solo globe trotter“, кој уште го нарекуваат и Schrannenplatz. Тоа е најстариот дел од градот кој датира од 700-тите. Пазарот бил трговски центар на се, но е и центар на божиќниот пазар. Најпознатата знаменитост е Новото градско собрание во позадина со колоната на Богородица напред, поради што плоштадот се нарекува плоштад Марија.

Нова градска куќа

Несомнено е една од најфотографираните знаменитости во Минхен, а прекрасниот споменик е срцето на овој град, во кој се одржува и фестивал на пивото. Исто така, тоа беше позадината на многу револуционерни времиња во историјата на Европа. Изградена е во 1867 година, а нејзината изградба траела цели 40 години и била направена во готски стил.

Црквата Свети Петар

Од ова место има прекрасен панорамски поглед на Минхен. Црквата била изградена од група бенедиктински монаси во 700-тите. Првично била црква од дрво и неколку пати изгорела, додека сегашната верзија била изградена во 13 век.

Стара градска куќа

Изграден е во 1175 година, имал караули и влезни порти, додека денес се состои од сала за танцување, музеј за играчки и средновековни статуи.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds