Парк Гуел -најипресивниот јавен простор во Барселона

Најимпресивниот јавен простор во Барселона е веројатно Парк Гуел, местото каде најдобро се реализираа идеите на Гауди за единството на уметноста и природата.

Идејата за потеклото и (неуспехот) на проектот

Еузеби Гуел беше богат каталонски индустријалец, кој во историјата ќе биде познат пред се како личност која финансираше голем дел од идеите на Гауди и со тоа ни даде бројни дела на кои денес се восхитуваме.

Во овој случај, Гуел дошол на идеја да изгради населба за богатите на работ на градот, на зеленило, далеку од индустријата и поврзаното загадување. Реализацијата му ја доверил на својот омилен архитект Антонио Гауди, кој се зафатил со своите колеги. Според идејниот проект требаше да се изградат 60 куќи и неколку јавни објекти.

Но, интересот на купувачите беше целосно отсутен, па беа изградени само две куќи. Интересно е што ниту еден од нив не бил дизајниран од Гауди, туку во една од нив живеел 20 години и во таа куќа денес свој дом има музеј посветен на него

Работите беа прекинати во 1914 година, кога Гауди ги насочи сите свои напори на изградбата на Саграда Фамилија. Имотот на крајот бил продаден на градските власти и бил отворен како јавен парк во 1926 година, кој останал до денес.

Сликовници, змеј и змија

Тоа е навистина необично место, па при влегувањето може да помислите дека сте дошле да снимате некоја интересна бајка. На влезот ќе ве пречекаат две куќи чија форма неодоливо наликува на илустрации од популарни сликовници. По нив следи величествено двострано скалило, на чиј врв се наоѓа салата Хипостил, простор првично наменет за пазарот, во кој има дури 86 дорски столбови.

На скалите има фонтана Змеј/Гуштер. Како и сè на Гауди, тоа е малку необично, па скулптурата на змејот е покриена со илјадници шарени парчиња керамика и формира многу интересен мозаик.

Ако се искачите на платото над скалите, од каде што можете да уживате во прекрасен поглед на паркот и поголемиот дел од градот, ќе ве пречека клупа со змии, која често се нарекува најдолгата клупа на светот. Според Гинисовата книга на рекорди, ова сè уште не е точно, иако веројатно сепак со леснотија ќе ја земе титулата најдолга клупа во паркот. Гледајќи го лесно би помислиле дека се работи за уште едно генијално дело на Гауди, но овој пат заслугата е на неговиот соработник Жозеп Јујол, со кој работел и на бројни други познати дела, како Casa Mila.

putovnica.net

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds