(ВИДЕО) Најпрепознатливиот остров во Јонското море, островот Крф

Островот на глувчето, како што е лабаво преведено оригиналното име Понтикониси, секако е еден од препознатливите знаци на овој јонски остров.

Не само што е интересен поради венецијанското наследство и важност што го имал за српскиот народ и војската, туку островот Крф често се избира како дестинација за летување и за нешто друго.

Имено, станува збор за остров кој поради карактеристиките на релјефот може да одговори на барањата на различни туристи. Пливачи, непливачи, постари, помлади, семејства со деца, соло патници, парови.

Исто така, благодарение на бројните сместувачки капацитети низ островот, Крф е речиси идеална дестинација за оние кои имаат помалку, но и за оние кои имаат повеќе финансиски средства на располагање.

Богата медитеранска вегетација, одлични плажи, интересни локалитети. Сето тоа на посетителите им го нуди овој јонски остров, кој е и чест избор на туристите од нашата земја.

Иако за нашите туристи, без сомнение, најважна посета е островчето Видо, кое се наоѓа недалеку од истоимениот главен град Крф, останатите островски атракции секако не треба да се пропуштат. И ги има повеќе од доволно.

Под покровителство на Свети Спиридон, за што сведочи главното градско светилиште, кое му е посветено, градот Крф е познат и по добро заштитениот стар центар, кој е на листата на УНЕСКО, пишува „Грика“.

Зградата во која некогаш почивала царицата Елизабета од Баварија, историски позната како царица Сиси, палатата Ахилеон, секако е една од најпознатите во главниот град на островот Крф.

Не помалку интересен е и стариот дел на градот, чии калдрмани улици му даваат на целиот град шмек на автентичност.

Плоштадот Спианада, потоа Старата градска тврдина и Градската галерија се дел од градбите на Крф кои исто така го привлекуваат вниманието на посетителите.

Островот на глувчето, како што е лабаво преведено оригиналното име Понтикониси, секако е еден од препознатливите знаци на овој јонски остров.

Наречен така поради неговата минијатурна големина, островот е на само околу пет минути возење од главниот град Крф.

Само неколку километри го делат центарот на градот и делот од градот, кој се нарекува Канони, во кој има црква посветена на Богородица Блахерна. Она што го прави овој дел од Крф препознатлив и по што го добил името е античкиот топ, кој се наоѓа на врвот на ридот, истакнува „Грика“.

Кога ќе се спуштите од Канони, и ќе поминете по патека долга околу триста метри, ќе стигнете до светилиштето кое датира од 17 век.

Што се однесува до блискиот остров на глувците, според грчките митови, таму богот на морето Посејдон го каменувал бродот во кој патувал митскиот херој Одисеј.

На толку мал остров има уште едно светилиште, црквата Пантократор, која била изградена во текот на 13 век.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds