Исланд- вообичаени фацинантни и воодушевувачки пејсажи

Со население од околу 380.000 жители, „Земјата на огнот и мразот“, како што често се нарекува Исланд, е една од најмалку населените земји.

За да биде сè уште поинтересно, околу две третини од вкупното население на земјата живее во Рејкјавик, главниот град на Исланд и неговата околина.

Причината зошто Исланд го следи споменатата фраза треба да се бара во тоа што, покрај некои од најактивните вулкани, на територијата на таа земја се наоѓаат и едни од најголемите глечери, истакнува „Визитиленд“.

Освен глечерите и вулканите и многу, во најмала рака, фасцинантни локации, Исланд е и локација каде што можете да ја видите поларната светлина. Речиси нереалната поларна светлина е видлива на Исланд од септември до април.

Многуте атракции на Рејкјавик

Меѓу многуте атрактивни локации и згради во главниот град на Исланд и неговата околина, сосема е неблагодарно да се издвои една. Едноставно, во Рејкјавик има толку многу атрактивни места што туристите не успеваат да ги посетат сите.

Со висина од 74,5 метри, црквата Халгримскирка не е само највисоката зграда во цел Исланд, туку и еден вид симбол на Рејкјавик. Од кулата на оваа зграда, изградена во периодот од 1945 до 1986 година, се гледа неверојатно убав поглед на главниот град на Исланд, а како што истакнуваат од „Рејкјавиктипс“, таа е отворена за посетители речиси секој ден.

Пред црквата може да се види и статуа, која е донирана од САД по повод илјада години од формирањето на Парламентот на Исланд, во 1930 година. Станува збор за статуа на синот на Ерик Црвениот, Леиф Ериксон. Постои верување дека тој, дури и повеќе од петстотини години пред Колумбо, всушност бил првиот доселеник на Северна Америка од европската област.

Недалеку од шеталиштето и центарот на градот, а во близина на концертната сала „Харпа“, која е уште една атракција на Рејкјавик, се наоѓа и „Sun Voyager“. Тоа е всушност уметничко дело, кое е направено од нерѓосувачки челик и кое многумина го поврзуваат со викиншки брод. Поради рефлексијата создадена од сончевата светлина, ова место е чест избор на туристите за фотографирање во главниот град на Исланд.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds