Понте Векио-највпечатливиот мост во Фиренца, Италија

Понте Векио („Стар мост“)е средновековен камен, сегментален своден мост со затворена спанделка над Арно, во Фиренца, Италија. Единствениот мост во Фиренца поштеден од уништување за време на Втората светска војна, познат е по продавниците изградени покрај него; градењето продавници на такви мостови некогаш било вообичаена практика. Месарите, кожарите и земјоделците првично ги заземаа продавниците; сегашните станари се златарници, трговци со уметнички дела и продавачи на сувенири.Двата соседни моста на Понте Векио се Понте Санта Тринита и Понте але Грацие.

Мостот ги поврзува Via Por Santa Maria (Lungarno degli Acciaiuoli и Lungarno degli Archibusieri) со Via de’ Guicciardini (Borgo San Jacopo и Via de’ Bardi).

Името го добил најстариот фирентински мост кога бил изграден Понте ала Караја, тогаш наречен Понте Нуово за разлика од стариот. Надвор од историската вредност, мостот со текот на времето одиграл централна улога во градскиот патен систем, почнувајќи од кога ја поврзал римската Фиренца со Виа Касија Нова нарачана од императорот Адријан во 123 година.

Во современото време, и покрај тоа што е затворен за возила, мостот го минува значителен пешачки проток, генериран и од неговата слава и од фактот што ги поврзува местата од висок туристички интерес на двата брега на реката: Пјаца дел Дуомо, Пјаца della Signoria на едната страна со областа на Палацо Пити и Санто Спирито во Олтрарно.

Мостот се појавува во списокот изготвен во 1901 година од страна на Генералниот директорат за антиквитети и ликовни уметности, како монументална зграда што се смета за национално уметничко наследство.

Мостот се протега на Арно на неговата најтесна точка каде што се верува дека мостот за прв пат бил изграден во римско време,кога виа Касија ја преминала реката во оваа точка.Римските столбови биле од камен, надградба од дрво.[Потребен е цитат] Мостот првпат се појавува во документ од 996 година и бил уништен од поплава во 1117 година и реконструиран во камен. Во 1218 година во близина била основана Ponte alla Carraia, дрвена структура, што доведе до тоа да се нарекува „Ponte Nuovo“ во однос на постарата (Vecchio) структура. Повторно бил збришан во 1333, освен два од неговите централни столбови, како што забележал Џовани Вилани во неговата Нуова Кроника. Таа била повторно изградена во 1345 година.

Оваа локација го означува еден од најраните премини на Арно во Фиренца, кој веројатно потекнува од римско време или дури и порано. Иако поплавите постојано го оштетуваа, сегашниот мост стои од приближно 1339-1345 година. Долги години, единствениот постар мост во градот беше мостот Рубаконте, изграден скоро еден век порано. Но, по значајните модификации од 19 век и неговото уништување во 1944 година, Понте Векио ја доби титулата како најстар мост во Фиренца.

Џорџо Вазари го снимил традиционалниот поглед на неговото време, кој му го припишувал неговиот дизајн на Тадео Гади— покрај Џото, едно од ретките уметнички имиња на треченто кое сè уште се сеќава двесте години подоцна. Современите историчари го претставуваат Нери ди Фјораванти како можен кандидат како градител.

Во 1900 година, во чест и одбележување на четвртиот век од раѓањето на големиот фирентински скулптор и мајстор златар Бенвенуто Челини, водечките златари на мостот му наложиле на фирентинскиот скулптор Рафаело Романели да создаде бронзена биста на Челини за да стои на фонтана. во средината на источната страна на мостот, каде што стои до денес.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds