Кантон Вале, еден од 26-те кои ја формираат Швајцарската Конфедерација

Кантонот Вале, е еден од 26-те кантони кои ја формираат Швајцарската Конфедерација. Составен е од тринаесет области, а главен град и најголем град е Сион.

Вале се наоѓа во југозападниот дел на земјата. Се граничи со кантоните Вауд и Берн на север, со кантоните Ури и Тичино на исток, како и со Италија на југ и со Франција на запад. Тој е еден од трите големи јужни алпски кантони, заедно со Тичино и Грисонс, кои опфаќаат огромна разновидност на екосистеми. Тој е двојазичен кантон, францускиот и германскиот се неговите два официјални јазици. Традиционално, кантонот е поделен на Долна, Централна и Горна Вале, а вториот регион го сочинува германското говорно малцинство.

Вале во суштина е истовремена со долината на Рона од нејзините води до Женевското Езеро, одвојувајќи ги Пенинските Алпи од Бернските Алпи, двата најголеми планински венци на кантонот. Главен вински регион, кантонот е истовремено еден од најсувите региони на Швајцарија во нејзината централна долина на Рона и меѓу највлажните, со големи количини снег и дожд на највисоките врвови пронајдени во Швајцарија, како што се Монте Роса и Финстерархорн. Иако е главен производител на хидроелектрична енергија, Вале е во суштина познат по својата туристичка индустрија и многубројните алпски туристички градови, особено Кран-Монтана, Саас Феј, Вербие и Зермат. Со поглед на вториот град, Матерхорн стана иконично обележје на кантонот.

Во 1529 година, Вале стана придружна членка на Швајцарската Конфедерација. Откако се спротивстави на протестантската реформација и остана верна на Римокатоличката црква, таа стана република под водство на принцот-епископ од Сион во 1628 година. Во 1815 година, Вале конечно влезе во Швајцарската Конфедерација како кантон. Во 1878 година, железницата Симплон го поврза најголемиот дел од Вале со градовите на швајцарското плато. Кантонот беше дополнително отворен од железницата Лотшберг во 1913 година.

wikipedia.org

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds