Рио де Жанеиро – место кое плени со бројни атракции

На надморска височина од речиси четиристотини метри има рид чие име е преведено како Шеќерна глава.

Веќе во 1912 година на оваа кота била изградена жичарница, која е особено интересна за туристите. Според „Википедија“, жичарницата е долга 1.400 метри и може да прими 65 патници.

Сепак, иако оваа карпа, која се наоѓа на полуостров во заливот Гуанабара, навистина е една од попознатите атракции на Рио, тоа е град каде што има и други интересни локации.

Вториот по големина град во Бразил

Со население од над 10 милиони жители во пошироката метрополитенска област, Карневалот Рио сè уште не е најголемиот бразилски град. Дури ни Бразилија, главниот град на Сојузна Република Бразил, туку Сао Паоло.

Често наречен главен град на самбата, Рио е нашироко познат и како домаќин на познатиот карневал.

Во градот, покрај другите туристички атракции, се наоѓа и „Маракана“, еден од најголемите фудбалски стадиони во целиот свет, како и плажите Копакабана и Ипанема, кои исто така се познати во светот.

Уште неколку атракции во Рио

И иако нема сомнеж дека луѓето ширум светот слушнале за споменатите атракции на Рио, дефинитивно не треба да ја пропуштите познатата глетка, која се протега од ридот Корковадо кон овој бразилски град. Токму таму се наоѓа познатата статуа на Христос Спасителот, која е еден од симболите на Рио де Жанеиро.

Посебно е интересно да се спомене дека Рио, покрај плажите и зачуваниот стар центар на градот, може да се пофали и со шуми. А тоа се, според „Википедија“, двете најголеми шуми кои се наоѓаат во градското подрачје.

На туристите кои го посетуваат Рио може да им биде интересно и да се возат со трамвајот „Бандињо“. Слично на белградската „Двојца“, овој трамвај има и кружна тура, при што патниците можат да видат многу интересни локации во централното градско подрачје.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds