Порторож и Пиран, места поврзани со шеталиште покрај море, познати по нивната интересна околина

Два мали града, разделени со кратка прошетка или поврзани, во зависност од кој агол гледате, Порторож и Пиран денес се препознаваат како атрактивни одморалишта на словенечкиот брег на Јадранот.

Она што ги прави уште попривлечни е околината.

Имено, двата крајбрежни града се опкружени со солени садови. А она што е особено интересно да се спомене е дека процесот е стар околу седумстотини години и се користи од производителите на сол и денес, пишува „Словенија.инфо“.

Исто така, добро е да се знае дека оваа сол се користи и во велнес центрите во тој дел од земјата.

Најголемото крајбрежно мочуриште во земјата

Колку е важно производството на сол за жителите на тој дел на Словенија, јасно говори фактот што во паркот на природата Сечовељска Солина е сместен и Сончевиот музеј. Всушност, овој природен парк е крајбрежно мочуриште, кое е најголемо во земјата по површина.

Областа на овој природен парк е поделена на Лера, делот каде солта се вади на традиционален начин и денес, и Фонтаниге. Токму во овој дел се наоѓа и Сончевиот музеј.

Природниот парк Струњан е уште една атрактивна локација во тој дел на Словенија. Се наоѓа на карпа со поглед на Јадранско Море. Она што го прави овој природен парк уште поинтересен е Заливот на Месечината, кој се наоѓа под него.

Уживање за велосипедистите

Иако за многумина кои го посетуваат Порторож, прошетката покрај пространото и добро уредено шеталиште покрај морето, кое води до блискиот Пиран е сосема доволна, тука особено ќе уживаат љубителите на велосипедизмот.

Имено, постои велосипедска патека која се смета за многу интересна.

Всушност се користела пругата која постоела и порано и се користела за поврзување на Трст и Пореч. Денес, Парензана, популарна рута меѓу љубителите на велосипедизмот, минува по истиот пат по кој поминуваше таа пруга.

За да биде сè уште поинтересно, за време на возењето велосипедистите имаат можност да поминат низ тунелот Валета. Тоа е тунелот Струњан, кој ги поврзува Струњските солари со Сечовље.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds