Прчањ- мал град во Бока Которска

Градот има население од 1244 луѓе. Се наоѓа на ~ 5 километри западно од Котор, спроти Доброта и помеѓу населбите Муо и Столив.

Архитектурата во Прчањ сведочи за нејзиниот просперитет во 17 и 18 век. Војниот брег на градот се состои од долга низа камени вили, обединети со нивните прекрасни фасади и разделени со градини и маслинови насади.

Највпечатливиот подвиг на архитектурата во Прчањ е црквата Рождество на Пресвета Богородица Богородичин Храм. Изгледа непропорционално со бројот на жители и биле потребни 120 години за да се изгради (1789–1909).

Прчањ е родното место на Иван Висин, по Том Скалица, првиот Хрват кој ја обиколи земјината топка.

За време на венецијанското владеење се наоѓал во комуна заедно со Котор, Пераст и Доброт. Истакнати семејства од Прчње кои ја одбележале социјалната и економската историја на нивните родни области на поширокиот простор на источен Јадран и Медитеранот се Ѓуровиќи, Флорији, Лазарии, Луковиќи, Сбутега, Верона, Радоничиќи и други. На почетокот на 19 век, заедно со Доброта и Пераст, Прчањ произведе најмногу бродови и капетани од сите градови во Боко Котор.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds