(ВИДЕО) Каштел „Бенковиќ“- средновековен замок во Бенковац, Хрватска

Каштел Бенковиќ е средновековен замок во Бенковац. Датира од втората половина на 15 век. Тоа е заштитено културно богатство. Тоа е класифицирано како профано архитектонско наследство. Не е под заштита на УНЕСКО. Во просториите на замокот се наоѓа локалниот музеј на Бенковац.

Најзабележителен е културно-историскиот споменик во Бенковац. Се наоѓа на рид кој доминира во околината. Името го добила по хрватските великодостојници – семејството Бенковиќ, кои го изградиле. Историјата на градот Бенковац започнува со изградбата на оваа тврдина.

Објектот е со квадратен план. На север е висока квадратна кула „Донџон“. За време на турското владеење, замокот бил зајакнат на јужната страна со две помали кружни кули на аглите. Кортините се прави и завршуваат со заби на врвот на обемот. Во главната кула на замокот се зачувани неколку пукачки дупки. Од надворешната страна на југоисточната страна на замокот била изградена црквата Св. Анте, кој последен пат бил обновен во 1743 година. во барок стил со камбанарија на дистаф.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds