Од 185-те тврдини во Албанија, најубавата е во Ѓирокастро

Постојат индиции дека токму оваа тврдина е одговорна за името „Сребрен град“, според слободниот превод на Ѓирокастро од грчки јазик. Поточно белиот камен од кој е изграден

Познат и како „Камениот град“, поради специфичната архитектура, која го претставува отоманското наследство, градот Ѓирокастро во Албанија со право се смета за атрактивна локација во јужниот дел на земјата.

Заедно со градот Берат, стариот дел на овој албански град беше вклучен во листата на УНЕСКО во 2005 година и ставен под заштита.

Во текот на летната сезона, патувања во овој град се организираат од познатото албанско летувалиште Саранда, со тоа што Ѓирокастра често е посетуван од туристи кои летуваат во Ксамил, и воопшто на југот на земјата.

Најубавата албанска тврдина

Низ земјата има вкупно 158 тврдини, а како што истакнува „Албанија.рс“, онаа што се наоѓа во Ѓирокастра „според многу светски магазини“ е окарактеризирана како најубава.

Изградена во шестиот век, иако постојат извори кои наведуваат дека тоа се случило три века порано, тврдината во Ѓирокастро го заслужува вниманието на посетителите.

Постојат индиции дека токму оваа тврдина е одговорна за името „Сребрен град“, според слободниот превод на Ѓирокастро од грчки јазик. Поточно, белиот камен од кој е изграден.

Откако во 18 век на тврдината и бил додаден часовник, биле додадени и фонтана и црква. Намената на тврдината била различна во текот на нејзиното повеќевековно постоење, па во одредени периоди била користена и како затвор.

Посетата на овој симбол на градот е можна во текот на летниот период секој ден помеѓу 09:00 и 18:00 часот по локално време. Според наведената веб-страница, влезот е 200 леки, што е околу 200 динари.

Секако не треба да го пропуштите музејот Ѓирокастро, кој исто така се наоѓа во рамките на тврдината.

Други интересни локации

Градската чаршија, која датира од 17 век, била обновена во текот на 19 век и на посетителите им нуди можност да го почувствуваат автентичниот дух на овој албански град. Освен продавници за сувенири, во овој дел на Ѓирокастро може да се видат и архитектонски интересни градби, чии фасади се украсени со црно-бел мермер.

Али-пашиниот мост и џамијата Чаршија, изградени во втората половина на 18 век, се некои од знаменитостите на Ѓирокастрo.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds