Лихтенштајн, четвртата најмала европска земја што се граничи со Швајцарија и Австрија

Областа каде што се наоѓа оваа интересна земја, сместена во централниот дел на алпскиот масив, била населена уште во каменото доба.

На европско тло, оваа алпска земја е една од најмалите, додека во целиот свет Лихтенштајн е шестата најмала земја, бидејќи зафаќа површина од само 160 квадратни километри. Сепак, и покрај тоа што е релативно мала земја во однос на површината, со нешто помалку од 40.000 жители, Лихтенштајн се смета за вистинска економска сила, пред се поради даночните закони, кои се сметаат за многу поволни.

Областа на која се наоѓа оваа интересна земја, сместена во централниот дел на алпскиот масив, веќе била населена во камено доба. Почнувајќи од 1719 година, Лихтенштајн функционирал како царско кнежевство, а на почетокот на следниот век, во 1806 година, добива целосна автономија.

Кнежевството Лихтенштајн, како што гласи неговото официјално име, всушност се наоѓа помеѓу територијата на Швајцарија и Австрија „Tourismus.li“.

Главниот град на кнежевството

Пред се, поради планинските врвови кои ја опкружуваат територијата на Лихтенштајн, оваа земја се смета за многу интересна туристичка дестинација.

Многу туристи прво одлучуваат да го посетат Вадуз, главниот град на Лихтенштајн. Со нешто повеќе од пет илјади луѓе кои живеат таму, тој е еден од најмалите престолнини на кнежевството на европско тло, но во исто време има толку многу да им понуди на посетителите.

Недалеку од брегот на Рајна се наоѓа „Landtag“, зградата на парламентот на Кнежевството Лихтенштајн, која се смета за една од најпознатите атракции во градот. Градот има и катедрала посветена на Св.

Домот на владетелите на кнежевството е замокот Вадуз, кој бил изграден во текот на 12 век. Иако не е отворен за јавна посета, овој замок го привлекува и вниманието на туристите, бидејќи во најмала рака е импресивна градба.

Во Вадуц се наоѓа и Државната уметничка галерија на Лихтенштајн, чија колекција опфаќа значајни дела на современи и уметници кои твореле во текот на минатиот век.

Ешен и Ненделн

Иако има и други атрактивни локации во површно малото европско кнежевство, овие два града се посебни затоа што се наоѓаат во рамните делови на земјата.

Од Ешен тргнуваат организирани пешачки тури, кои на љубопитните им нудат можност да уживаат во фасцинантниот поглед. Исто така, во тој град се наоѓа и капелата на светиот крст, една од туристичките атрактивни локации.

Во градот Ненделн, кој е надалеку познат по керамиката Шадлер, се наоѓа најстарата керамичка работилница во целото кнежевство, основана во 1836 година. Освен по традиционалното производство на керамички садови, овој град е познат и по глинените печки кои туристите можат да ги видат одблиску, бидејќи се нудат и организирани обиколки на работилницата.

ona.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds