Лофотен, посебен архипелаг со карактеристична глетка во Новершка

Лофотен е архипелаг и традиционален округ во округот Нордланд, Норвешка. Лофотен има карактеристична глетка со драматични планини и врвови, отворено море и заштитени заливи, плажи и недопрени земји. Постојат два града, Сволвер и Лекнес – вториот е приближно 169 км (105 милји) северно од Арктичкиот круг и приближно 2.420 км (1.500 милји) оддалечен од Северниот пол. Архипелагот доживува една од најголемите светски аномалии со покачена температура во однос на неговата голема географска ширина.

Лофотен (старонордиски: Lófótr) било првобитното име на островот Вествагоја. Првиот елемент е ló (т.е. „рис“), а последниот елемент е изведен од нордискиот fótr (т.е. „стапало“), бидејќи обликот на островот мора да се споредува со онаа на ногата на рисот. (Старото име на соседниот остров Flakstadøya беше Vargfót, „волчица“, од vargr „волк“.) Алтернативно може да потекнува од зборот за светлина во однос на присуството на Aurora Borealis бидејќи самиот збор за светлина е коренот од старонордискиот збор за рис lóa, иако најраните докази сугерираат дека Lófótr прво бил името на островот Vestvågøy и дури подоцна станал името на синџирот острови. Најскромна е аналогијата со Аурора Бореалис, бидејќи зборот fótr обично не се користи за опишување на стапалата на ѕверовите грабливки, наместо да се користи зборот hrammr (шепа) или löpp (исто така шепа) за животни како мачки или кучиња. Fótr може да се користи за опишување на нозете, и како таква, лесната нога ја претставува најверодостојната етимологија земајќи ја предвид географијата на архипелагот, на крајот преобразувајќи се да го опише само островот Вествагој пред уште еднаш да го опише синџирот на островот од неговиот главен остров.

Лофотен е хорст гребен од темел. Карпите на Лофотен припаѓаат на поширокиот Западен Гнајсов регион во Норвешка. Некои од високите релјефни и неправилни површини на Лофотен се припишуваат на офорт што се случил за време на мезозојската ера. Доказ за тоа би бил каолинитот пронајден на некои локации. На северозапад, архипелагот Лофотен се граничи со граничниот расед од Западен Лофотен, кој е во тренд СИ-ЈЗ. Ова е нормален расед чијшто гребен е еродиран и формирајќи нишка.

Во Вествагоја, планините имаат стрмни падини кон отворено море на северозапад и југоисток, додека падините што се насочени кон внатрешноста на островот се поблаги. Ова е резултат на ерозијата што делува на пејзажот што е подигнат по должината на раседите со тренд на СИ-ЈЗ на маргините на Лофотен додека внатрешната оска остана постабилна. Во тектонска смисла, планините се полу-грабени, а раседите се од типот на натопи-лизгање.

Познато е дека морето околу Лофотен има значителни резерви на нафта: 1,3 милијарди барели. Екстракцијата на нафта во областа Лофотен е забранета.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds