(ФОТО) Најнеобичниот аеродром Мале-велана на Малдивите, среде море

Меѓународен аеродром Велана (ВИА), познат и како Меѓународен аеродром Мале-Велана Меѓународниот аеродром M Малдиви. Се наоѓа на островот Хулхуле во Северниот Мале Атол, во близина на главниот град Мале. Аеродромот е добро поврзан со главните аеродроми ширум светот, главно служи како главна порта на Малдивите за туристите. Финансиски и административно управува компанија во државна сопственост позната како Maldives Airports Company Limited (MACL).

Аеродромот најпрво започна како мала лента на тогаш населениот остров Хулхуле. Аеродромот Хулхуле бил отворен на 19 октомври 1960 година. Првата писта изградена на островот Хулхуле била направена од челични лимови со дупчиња. Оваа писта беше 75 стапки × 3.000 стапки (23 м × 914 м). Првиот авион што слета на аеродромот беше товарен брод на Кралското новозеландско воздухопловство Бристол, NZ5906, на 19 октомври 1960 година во 13:55 часот. Првиот комерцијален лет беше лет на Ер Цејлон (Avro 748; 4R-ACJ) кој слета на оваа писта беше во 15:50 часот на 10 април 1962 година. Првиот авион во сопственост на Малдивите слета на пистата на аеродромот Хулхуле на 9 октомври 1974 година.

Во мај 1964 година, владата и народот на Мале работеа заедно за изградба на нова асфалтна писта. Четирите области на Мале се натпреваруваа за паричната награда од 1.000 руфија, доделени на најбрзата област. На првиот ден, 108 волонтери беа пријавени за проектот и беа донирани 1.563,08 руфија. Новата писта беше отворена на 12 април 1966 година во 16:00 часот од страна на претседателот Ибрахим Насир.

Кога започна туристичкиот бум на Малдивите во 1972 година, на земјата и требаше аеродром со меѓународен стандард за транспорт на меѓународни туристи до островите. Меѓународната управа за аеродроми во Индија успешно ја заврши изградбата на аеродромот Хулхуле, кој беше официјално отворен, на 11 ноември 1981 година, под новото име „Меѓународен аеродром Мале“.

Maldives Airports Company Ltd (MACL) е формирана на 1 јануари 1994 година за да управува и управува со меѓународниот аеродром Мале. MACL е управуван од одборот на директори назначен од претседателот на Малдивите.

На 26 јули 2011 година, меѓународниот аеродром Мале беше официјално преименуван во Меѓународен аеродром Ибрахим Насир во спомен на Ибрахим Насир, вториот претседател на Малдивите и основачот на аеродромот.

На 1 јануари 2017 година, аеродромот беше ребрендиран како Меѓународен аеродром Велана, повикувајќи се на името на семејната куќа на претседателот Ибрахим Насир. Ребрендирањето е дел од стратешкиот план за усогласување на аеродромот со економската визија на администрацијата на Јамин. Индија одигра клучна улога како клучен поддржувач и финансиер на инфраструктурните иницијативи на Малдивите, служејќи како постојан пријател. Индиската кредитна линија во износ од 136,6 милиони американски долари значително го забрза успешното завршување на проектот Мале аеродром.

Во 2010 година, администрацијата на Нашид го назначи ИФЦ да спроведе процес на наддавање за приватизација на аеродромот. Понудата ја доби конзорциумот помеѓу GMR Group и Malaysia Airports кои обезбедија 1 милијарда руфија како претплата на владата за проширување и модернизација на аеродромот до 2014 година и неговата работа 25 години.

До крајот на годината, MACL официјално ја предаде дозволата за аеродром на аеродромот на новоформираната GMR Malé International Airport Ltd (GMIAL). GMIAL објави дека плановите за развој вклучуваат враќање на повеќе земјиште на источниот крај на пистата; каде што треба да се изгради нов терминал. Овој терминал би се состои од три посебни премостени згради. Беа објавени и планови за посебен карго терминал. Сепак, проектот се соочи со бројни одложувања.

Кон крајот на 2012 година, новата влада на Малдиви под управата на Вахид објави дека договорот за концесија е неважечки ab initio и на 27 ноември 2012 година на GMIAL и даде рок од седум дена да го „исели аеродромот“,  одлука со која предизвика масовни протести од опозицијата на владата, како и критики од владата и медиумите во Индија. На 7 декември, GMR го предаде аеродромот на владата, а MACL беше вратен како оператор.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds