Ресторан без мени кој е „отворен“ само во недела, а во кој Хрватите обожаваат да јадат

Иако готви со својата мајка и свекрва на фармата и нуди локални специјалитети карактеристични за овој регион, тие се подготвени и сервирани на начин што повеќе би сакале да ги најдете во добар ресторан отколку на семејна фарма.

Туристичката фарма Вимполшек не е традиционална словенечка фарма, иако на прв поглед изгледа така. Кога возевме до оваа семејна фарма во живописната општина Брежице (тенџере Ленартова бр. 22), првото нешто што забележавме беше музиката.

Наместо продорен звуци на хармоника, смирувачките тонови на саксофон, пијано, кларинет, труби и флејти се шират низ уредениот семеен двор.

„Ова е компромис“, открива главниот готвач и сопственик на фармата – Матија Вимполшек. Наместо словенечка народна музика, овој рокер и металец во душа претпочита да им свири џез на гостите бидејќи тие сакаат да бидат што е можно поопуштени.

И неговиот пристап кон храната е сосема различен од другите готвачи на традиционалните словенечки фарми.

Иако готви на фарма со мајка му и свекрвата (а кога е гужва му се придружува сопругата која е докторка) и нудат локални специјалитети карактеристични за овој крај, тие се подготвуваат и служат на некој начин. што повеќе би сакале да го најдете во добар ресторан отколку во семеен ресторан.

Чиниите на Матија се вистински мали уметнички дела, кои откриваат интересна комбинација на вкусови и состојки.

Класици
Нема класично мени на фармата. Ова не е место каде што нарачувате помфрит и леб. Храната се подготвува од свежо набрани сезонски состојки од градината, како и локално месо кое самите го одгледуваат. Млечните производи се купуваат од соседната фарма, а ретко одат во продавница - само за да соберат сол, масло и слични предмети.

Тие се особено горди на нивниот кршут, односно пршута направена од свиња Крскополска, која го има сертификатот за извонредност Brežice Selection, кој се доделува на производи и услуги кои ги задоволуваат високите стандарди за квалитет, се направени од локално произведени суровини и зборуваат за традицијата. , култура и начин на живот на подрачјето на општина Брежице.

Фактот што Вимполшек нема фиксно мени е всушност голема предност. Јадењата не само што се прилагодени на сезоната за да им понудат на гостите максимална свежина и вкус на храната, туку можат да се приспособат и на желбите на поединците и нивните посебни диететски потреби и навики.



„Неодамна имав гостин кој беше веган. Иако тој ден не планиравме оброк направен целосно од растителни состојки, ја поканив да прошета со мене во нашата градина. Таа сама ги избра состојките, а потоа Ѝ направив ручек од нив“, ни раскажува сопственикот на фармата, кој обично е голем хранител, сака да пробува нови вкусови и да експериментира со нив во кујната.

Неделен ручек
Vimpolšek работа по потреба и по нарачка. Во текот на годината, помали или поголеми групи луѓе се најавуваат однапред и го резервираат своето место на фармата за прослава на важни датуми како родендени, годишнини и слично.

Кога е убаво времето, вратите на фармата се отвораат секоја недела за ручек од пладне до три попладне и по цена од околу 30 евра.

Можете да дојдете на фармата во недела и да ја пробате вашата среќа или да се јавите однапред и да резервирате маса. Имајте на ум дека фармата може да прими само околу 60 луѓе и дека има голем интерес - особено кај Хрватите кои одат во Брежице на шопинг, да пливаат во блискиот Терме Чатеж или да играат голф во Мокрице.

punkofer.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds