(ВИДЕО) „Јадролинија“ единствена транспортна компанија која го спојува Јадранот со околните места по воден пат

Јадролинија е хрватска транспортна компанија (шпедиција) основана во Риека на 20 јануари 1947 година. Јадролинија е најголемата хрватска компанија за транспорт на патници, која одржува линии со речиси сите хрватски острови и некои пристаништа во Италија.
Во 1922 година, на иницијатива на државата КСХС и како услов за добивање субвенција, парното претпријатие Јадранска пловидба (Сушак), Заедничкото бродско друштво Океанија (Трст), Австро-хрватското парно друштво за акции (Пунат), Обална Паропловидба друштво с.о.ј. (Дубровник), Паробродарско друштво на акции (Сплит) и хрватски Паробродарско друштво на акции (Сењ) се споија во Јадранска пловидба д.д. во Сушак. Новата компанија тогаш имаше 79 бродови, а 17 години подоцна, во 1939 година, 55 бродови.


И по обединувањето полека се воспоставуваше пловидбениот ред бидејќи дел од брегот сè уште беше под италијанска окупација. Дури и во 1923 година, парабродовите не го напуштиле Сушак, туку Бакар, кој преку Шкрљев по железница бил поврзан со Загреб.

Првите редовни фериботски линии беа воспоставени од Бакр на 1 јуни 1923 година, а од 1924 година сообраќајот на хрватскиот дел на Јадранот е поделен на четири области: Сушак, Шибеник, Сплит и Дубровник. Имаше две брзи линии од Бакар до Далмација: Бакар - Котор и Бакар - Метковиќ, кои сообраќаа двапати неделно.
По 1924 година, Јадранска пловидба воведе четири неделни пруги долж брегот наменети главно за туристите кои почнале да се враќаат на Јадранот по Првата светска војна: Сушак - Котор, Сушак - Метковиќ, Сплит - Дубровник и патничката товарна железница Сушак - Котор. Надвор од земјата, паробродовите сообраќаа на следните линии: Сушак - Патра (еднаш неделно), Сушак - Трст - Пиреја - Солун (двапати неделно) и Метковиќ - Трст (еднаш неделно).

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds