Во Сплит никна нова импресивна зграда која привлекува внимание на жителите и туристите

Новата Марјан убавица е висока дваесетина метри, на врвот е стаклена купола до која се стигнува со лифт. Погледот од опсерваторијата е неверојатен бидејќи синото се протега во сите правци. 
За посетителите обиколката на опсерваторијата ќе биде бесплатна, а од безбедносни причини куполата која се наоѓа на врвот има простор за најмногу десет посетители истовремено.
Покрај камбанаријата на Св. Ако се приближите со брод до Сплит од западната, Чиовската страна, ќе забележите нова челична конструкција на врвот на Марјан. Станува збор за нова кула за набљудување на Марјан Седел, изградена како дел од европскиот проект „Ридот на минатото – оаза на иднината“, кој започна пред пет години за време на мандатот на поранешниот сплитски градоначалник Андре Крстуловиќ Опара.Оваа импресивна градба е дело на сплитските архитекти Емил Шверк и Нене Кежиќ, кои ја замениле старата, помала кула за набљудување која служела речиси половина век. Новата зграда на врвот Марјан е висока дваесет метри, а нејзината изградба, финансирана од фондовите на ЕУ, чинела нешто повеќе од 700 илјади евра. Опсерваторијата се состои од бетонска основа од која кон врвот се издигаат десет метални прстени. На самиот врв има платформа со стаклена куќа наменета за надзорникот, односно чуварот на природата. „Опсерваторијата е во завршна фаза на доизградба и наскоро треба да биде подложена на технички преглед“, ни изјави директорот на Паркот шума Марјан, Марко Пејновиќ.


vecernji.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds