Природно чудо, езеро кое исчезнува

Оваа магија почнува да исчезнува во средината на јули и до зима ја достигнува стандардната длабочина од два, а областа каде што се наоѓала ја облекува втората облека и станува парк за планинари...

Во подножјето на планината Хохшваб во австриската провинција Штаерска, Гринерското езеро (Зеленото езеро) се претвора во парк среде лето. Опкружен со планини и шуми, во зависност од сезоната, ја менува својата големина, а со тоа и намената.

Се појавува во пролет и исчезнува во средината на летото

Зеленото езеро во селото Трагоб го добило името по смарагд зелената боја која ги привлекува посетителите. Чистата и чиста вода која го полни езерото доаѓа како резултат на топењето на снегот и мразот од околните планини, а температурата од 6 до 7 Целзиусови степени влијае и на чистотата и добрата видливост.

Езерото почнува да ја достигнува својата врвна длабочина од 12 метри во текот на пролетта кога температурите растат, снегот се топи и сливот под планините се полни со вода. Токму тогаш, во мај и јуни е најубав и најпривлечен за посетителите. Оваа магија почнува да исчезнува во средината на јули и до зимата ја достигнува стандардната длабочина од два метри, а областа каде што се наоѓала го добива својот втор изглед и станува парк за планинари.Чудна природа и необичен подводен свет

Бидејќи оваа област не е исполнета со полн капацитет во текот на остатокот од годината, привлече многу нуркачи во пролетта и почетокот на летото. Тие можеа јасно да видат мостови, клупи, кривулести пешачки патеки и алпски растенија во ова необично нуркачко искуство. Денеска оваа активност е забранета со цел што подобро да се зачува езерото. Дополнителен интересен факт е дека растителниот свет се прилагодил на таков „двоен“ живот.

Како да стигнете таму?

До Зеленото езеро можете да стигнете од Хрватска за приближно 2 часа. Од Загреб ќе пристигнете за нешто повеќе од 3 часа, од Риека за 4, Осиек за 5, а од Сплит за нешто подолги 6 часа. Во близина на езерото има ресторани во кои можете да јадете традиционална австриска храна или специјалитети од риба. Езерото може да биде и одлична идеја доколку сте во Виена неколку дена и сакате да избегате од гужвите и вревата на градот. Од Виена ќе ви требаат нешто повеќе од 2 часа.

punkufer.hr

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds