Мостот во Зрењанин запаметен како Ајфелов

Развојот на градот трае речиси седум века, а е на второто највисоко место во областа Војводина по површина што ја зазема.
Првото спомнување на денешниот Зрењанин, тогашен Бечкерек, е забележано во 1326 година во историските записи.

Територијално му припаѓа на Банат, чиј центар е во секоја смисла. Овој град го делат околу 50 километри од Нови Сад и границата со Романија, додека Зрењанин е на околу 75 километри од Белград.

Од историски аспект, Зрењанин имал значајна улога и во прехранбената индустрија, па затоа бил окарактеризиран како „најголемата фабрика за храна на Балканот“, посочува „Зрењанин.рс“.

Ајфеловиот мост во Зрењанин
На почетокот на минатиот век во Зрењанин бил изграден мост кој останал запаметен како Ајфелов. И иако нема веродостојни докази за потеклото на Големиот мост, како што уште го нарекувале, тој мост останал симбол на градот на реката Бегеј, вели Ивана Богарошки во авторскиот текст за „Висицрењанин“. Поточно, нема докази дека имал некаква врска со Ајфел, но се уште е запаметен под тоа име.

Доказ дека мостот постоел е текстот на песната „Дебели четири коњи“.

Делови од овој мост биле подготвени во градот Решице во Романија, кој бил склопен во 1904 година и ги премостувал бреговите на Бегеи во следните 65 години. Тогаш таканаречениот Ајфелов мост не само што беше демонтиран, туку и исечен на парчиња.

На самиот влез во бродоградилиштето „Бегеј“ во Зрењанин има фијали, односно украси кои биле на порталот на мостот и биле од железо.

Наместо мостот кој се карактеризира како симбол на Зрењанин, поставен е нов пешачки мост кој го поврзува Житни трг со центарот на градот.

Старото јадро на Зрењанин
Во централниот дел на градот на реката Бегеј има многу интересни градби, како и споменик посветен на кралот Петар Први Караѓорѓевиќ.

Градското собрание на Зрењанин, изградено во првите децении на 19 век, се карактеризира со своите барокни елементи и се наоѓа на Плоштадот Слобода. А тука е и Градската библиотека „Жарко Зрењанин“ и катедралата Свети Иван Непомук.


Во старото јадро на градот Зрењанин има и зграда во која е сместен Народниот театар „Тоша Јовановиќ“. Бидејќи театарската сала е изградена во 1839 година, таа важи за најстара кај нас, посочуваат од „Зрењанин.рс“. Во тој дел од градот се наоѓа и Националниот музеј.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds