Котор – град кој се смета за најубав на црногорското тло

Убавината на Бока Которска речиси сигурно најубаво ја отслика во неговите стихови Алекса Шантиќ, нарекувајќи ја „невеста на Јадранот“.

Во центарот на Бока се наоѓа градот Котор, кој често се смета за еден од најубавите градови на црногорско тло, со добра причина.

Посебна доза на шарм на Котор му даваат бројните средновековни споменици, совршено сочуваните стари градби и тесните улички со калдрма во Стариот град.

Котор е познат по тврдината и катедралата
Скалите кои водат до тврдината Сан Џовани се без сомнение првата асоцијација на многу луѓе со овој црногорски приморски град.

Заедно со серпентините, кои го привлекуваат вниманието на многу туристи, бидејќи оние кои ги совладуваат, се наградени со фантастичен поглед на градот и убавините на Бока, симболот на Котор е и катедралата Свети Трипун или Трифун, како ти сакаш. Изграден е во текот на 11 век, кога свети Трифун станал заштитник на градот.

Од 1979 година, Стариот град Котор е дел од списокот на светско културно наследство на УНЕСКО, според „Визитмонтенегро“.

Недалеку од главната градска порта, под црквата Пресвета Богородица, во овој град се откриени остатоци од базилика од ранохристијанскиот период. Бидејќи истражувањата утврдиле дека датира од шестиот век, таа се смета за најстара градба во стариот дел на Котор, која ја забележале археолозите.

Освен градските бедеми и катедралата посветена на заштитникот на градот, во стариот центар се наоѓаат и препознатливата Саат кула, бројните палати, како и Наполеоновиот театар, црквата посветена на Свети Лука и Столбот на срамот од средниот век.


Иако во никој случај не може да се оспори важноста на Стариот град Котор од аспект на историја и култура, како и туризмот, вниманието на посетителите го привлекува и околината на овој град.

Бидејќи многу морнари дошле од Пераст, бројни градби сведочат за нивното финансиско богатство и денес. Од вкупно 16-те палати што се зачувани до денес, според мислењето на многумина најубава е онаа која се наоѓа на самиот влез во градот и која му припаѓала на семејството Бујовиќ.

Малиот остров Госпа од Шкрпјела се наоѓа во близина на Пераст и има интересна легенда. Но за тоа друг пат...

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds