Патување со воз во Европа, места кои никого не оставаат рамнодушен

Се повеќе туристи претпочитаат да патуваат со воз за да откријат нови места. Покрај тоа, тоа е еколошки поодржлив начин на транспорт. Секако, пејзажите во чија убавина можат да уживаат туристите доколку го изберат овој начин на патување, не се видливи ако патуваат на пример со авион, па тоа е уште една предност што ја нуди патувањето со воз.

Еве ги сликите што можете да ги понесете со себе на ова патување.

Убавината на Алпите

Железничката линија „Бернина експрес“ нуди рута од швајцарските градови Хура и Сент Мориц до италијанскиот град Тирана.

Поради пејзажот низ кој се движи пругата, оваа рута важи за една од најубавите не само во Европа, туку и во светот, истакнува „Euronews.com“.

Патувањето трае околу четири часа, а рутата е долга 155 километри. Неверојатните пејсажи на Алпите, планинските врвови покриени со снег и фасцинантните глетки се само дел од карактеристиките на оваа железничка рута.

Посебно е интересно што оваа рута е стара 120 години, поради што е вклучена во листата на светско наследство на УНЕСКО.

Романтично патување

Од Париз до Венеција сообраќа возот „Venice Simplon-Orient-Express“, познат по своите вагони кои биле изградени во 20-тите и 30-тите години на минатиот век, што е особено привлечен за љубителите на романтични патувања.

За време на 24-часовното патување, патниците имаат можност да уживаат не само во убавината на алпските пејзажи, туку и во погледот на познатата француска ривиера, како и во интересните глетки во италијанскиот дел од рутата.

За многу патници ова патување е своевидно враќање во некои минати времиња. А целата романтична атмосфера е надополнета со музика од клавир и вкусни гастрономски специјалитети.

Поевтино патување со воз

Значително подостапно патување од претходните две е од главниот град на нашата земја до градот Бар во Црна Гора.

Областите низ кои минува пругата Белград-Бар се сосема различни од оние што ги нуди „Венеција Симплон-Ориент-Експрес“, а нема сомнеж дека можат да ги воодушеват и патниците. Особено што цената на билетот е значително поповолна.Кратко и атрактивно патување

Љубителите на необични рути можат да ја пробаат онаа што започнува од третиот по големина град во Грција, Патра. Иако патувањето е релативно кратко, тоа е пруга која е најстрмна во целата земја, па затоа е исклучително интересна.

Патниците имаат можност да видат неверојатни пејсажи, додека локомотивата трпеливо се искачува на 720 метри надморска височина.
И ова патување се смета за едно од попристапните.


telegraf.rs		

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds