Панчево стратешки важен град кој често ги менувал имињата

Бидејќи градот бил управуван од многу луѓе, прво Римјаните, потоа Аварите, Келтите и Хуните, а подоцна Словените и Унгарците, потоа Татарите и Турците, а Германците, Панчево, како стратешки важен град, често ги менувал своите имиња. .

Само нешто помалку од 20 километри го делат главниот град на нашата земја од Панчево, град кој се наоѓа на надморска височина од 77 метри.

Самиот град е позициониран на местото каде што Тамис се влева во многу помоќниот Дунав. Според „Википедија“, Панчево е на трето место во цела Војводина по број на жители, а важи и за едно од најтоплите места во тој дел од нашата земја. Бидејќи градот бил управуван од многу луѓе, прво Римјаните, потоа Аварите, Келтите и Хуните, а подоцна Словените и Унгарците, потоа Татарите и Турците, а Германците, Панчево, како стратешки важен град, често ги менувал своите имиња. . Паноча или Панучеа, Панука и Панзова, се само дел од имињата што ги имало денешното Панчево во својата долга историја.

Производството на пиво на Балканот започна во Панчево

Во Панчево веднаш до брегот на Тамиш во Панчево била отворена пиварница уште од првите децении на 18 век, за време на австроунгарското владеење. Тоа беше првата пиварница на Балканот. Пред Ѓорѓе Вајферт да ја преземе сопственоста на неа во 1847 година, првата пиварница била отворена во овој град во 1722 година од Абрахам Кепис, кој имал еврејско потекло.

Музеи на Панчевац

Основан пред нешто повеќе од сто години, Националниот музеј Панчево е познат не само по својата исклучително важна постојана поставка, туку и по тоа што делото на познатиот српски сликар Паја Јовановиќ „Преселувањето на Србите“ е зачувано во овој музеј. Покрај тоа, во оваа значајна културна институција може да се видат многу предмети кои сведочат за постоењето на Старчевската култура, а како што наведуваат од ТО Панчево, во музејот се чуваат знамињата на Српското војводство кои датираат од 1848 година.

Недалеку од поранешната железничка станица, на Градскиот кеј во Панчево, има и железничка музејска композиција.

Посебно е интересно да се спомене дека локомотивата и двата вагона, кои ја сочинуваат оваа единствена музејска композиција, денес се карактеризираат како споменик на техничката култура и единствен од ваков вид кај нас. Секако, не треба да се заборават и двата археолошки локалитети Старчево и Долово кои се наоѓаат во околината.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds