Средновековниот град, познат и како „Шведски Кембриџ“, е полн со атракции

Често окарактеризиран како историски центар на земјата, но и важен академски центар, Упсала е град кој е проследен со фразата „Шведски Кембриџ“.

Во однос на површината што ја зазема, таа е на четврто место во целата земја, а од главниот град Стокхолм, Упсала е на околу 70 километри во северозападен правец. Со исклучок на посетата на главната катедрала, изградена во текот на 13 век, разгледување на бројни градски паркови и крстарење по реката Фирис секако се дел од атрактивните туристички активности.

Не помалку интересна е посетата на Универзитетот во Упсала како дел од организираните тури придружени со водич. Покрај Универзитетската библиотека, која е најголема во земјава, тука е и Музејот на еволуцијата, каде покрај другите експонати, како што истакнуваат од „Планетвер“, може да се видат и остатоци од диносауруси откриени на кинеска територија. .

Како еден од особено интересните експонати на библиотеката се издвојува таканаречената Сребрена Библија за која се смета дека потекнува од шестиот век.

Главната градска знаменитост

Изградена во втората половина на 13 век, катедралата во Упсала е главната катедрала во градот. Воедно, оваа, денешна неоготска катедрала, е една од најпознатите знаменитости на градот на реката Фирис. Неколку пати овој важен верски објект претрпел промени, а при последното големо реновирање на крајот на 19 век, на него биле додадени неоготски елементи, во вид на витражи и високи кули, како и прекрасни мурали, кои и денес го красат.

На туристите им се нуди можност за организирани тури на англиски јазик, при што имаат можност подобро да се запознаат со убавините на неговата внатрешност. Посебно атрактивен е барокниот амвон, изграден во првите децении на 18 век, а во катедралата се сместени и гробниците на неколку значајни личности. Исто така, колекцијата што се чува во Сребрената одаја на катедралата многу често ги фасцинира посетителите, бидејќи таму можат да се видат многу предмети што им припаѓале на крунисаните глави.

Замокот Упсала

Друга импресивна градба денес е местото каде што се наоѓа резиденцијата на гувернерот на самата област. Многу настани, кои се значајни за историјата на земјата, се поврзани со замокот Упсала.

Покрај уживањето во феноменалниот поглед на градот и околината од ѕидовите на оваа зграда, на посетителите им се нуди можност и да го посетат Музејот на уметност, кој функционира во рамките на овој објект.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds