Валенсија прогласен за зелен главен град на Европа за 2024

Многу убаво уредени зелени површини, но и разни проекти и идеи насочени кон подобрување на квалитетот на животот во градската средина, секако придонесоа Валенсија да ја освои овогодинешната титула

Се чини дека Европската комисија го забележа значајниот напор што властите во Валенсија го вложуваат во почитувањето и подобрувањето на квалитетот на животната средина и му ја додели на овој шпански град престижната титула – Европска зелена престолнина за 2024 година (англиски: European Green Capital 2024) . Многу убаво уредени зелени површини, но и разни проекти и идеи насочени кон подобрување на квалитетот на животот во градската средина, секако придонесоа Валенсија да ја освои овогодинешната титула.

Колку градските власти се грижат за зелените површини јасно говори податокот дека тие се протегаат на околу пет милиони квадратни метри, посочуваат од „Визитваленсија“.

Прошетка по патека долга околу девет километри, која се протега по некогашниот тек на реката Турија, е една од најинтересните активности за време на посетата на Валенсија. Особено што долж трасата може да се видат прекрасно уредени зелени површини, а посетителите можат да се занимаваат и со различни рекреативни и спортски активности.

Паркови, паркови и повеќе паркови

Покрај прекрасно уредените зелени површини, Валенсија може да се пофали и со уште нешто. На периферијата на овој шпански град има вистински природни оази, типични за природните паркови. На околу половина час од центарот на Валенсија се наоѓа „Природниот парк Албуфера“, кој е дом на многу птици, бидејќи паркот има и мочуришта.

Освен можноста за посета на паркот пеш, постои и опција за пловење со брод, а туристите кои ја претпочитаат таа идеја можат да уживаат во убавината на паркот додека возат велосипед.

Природниот парк Турија зафаќа површина од околу осум илјади хектари. Сместен во близина на течението на истоимената река, посетителите можат да го запознаат овој парк пеш или со велосипед, како и јавање на коњи, што е особено атрактивна активност.

Уживање во вкусовите на локалната кујна

Бидејќи на површина од околу 120 квадратни километри во околината на Валенсија има имоти каде локалното население одгледува разновидни плодови, како и зеленчук, јасно е зошто во 2017 година овој шпански град ја презеде титулата главен град на одржливиот Урбана храна.

Впрочем, одгледувањето на тие култури во околината на градот нема негативно влијание врз животната средина, а тоа се наведува само како една од причините за споменатиот наслов. При посетата на Валенсија, освен што подобро ќе ги запознаете многубројните знаменитости на градот, дефинитивно не треба да ја пропуштите посетата на локалниот пазар, каде меѓу другото се продава зеленчук и овошје одгледани во околината на градот.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds