Родос еден од најубавите острови во Грција

Го мијат водите на Егејското Море, а бреговите на Мала Азија се оддалечени само десет километри од Родос. Таквото позиционирање го прави уште поинтересно

Иако е четврти по големина во групата додеканеза, грчкиот остров Родос го носи прекарот на еден од најубавите и најинтересните. И со добра причина.

Често се нарекува „светот во минијатура“, бидејќи Родос е идеална комбинација на богата историја и неверојатно убава природа. Го мијат водите на Егејското Море, а бреговите на Мала Азија се оддалечени само десет километри од Родос. Таквото позиционирање го прави уште поинтересно.

Дестинација за секој период од годината

Суптропската клима која преовладува на овој грчки остров, исто така, влијае на сезоната, па не е изненадување што островот Родос е дестинација во која може да се ужива и во лето и во зима. Благодарение на ветровите што дуваат од запад, летата на Родос се попријатни, додека зимите се придружени со подолги сончеви интервали и претежно пријатни температури, истакнува „Родесгајд“.

Од нешто повеќе од 115 илјади жители, околу 50 илјади од нив живеат во главниот град на островот со исто име. Сепак, иако градот Родос и неговиот добро сочуван стар градски центар, кој е на списокот на УНЕСКО, несомнено е една од најпознатите атракции на островот, запознавањето со самиот остров не е комплетно без посета на автентични села. и некои од најпознатите археолошки локалитети, меѓу кои се издвојуваат остатоци од антички Линдос.

Островот на витезите

Освен улицата на витезите, во која во средниот век имало куќи во кои живееле членовите на витезите на Свети Јован, во стариот дел на градот Родос се наоѓа и Палатата на Големиот мајстор. И токму витезите оставија значаен белег во историјата на главниот град на островот. Саат-кулата е уште една атракција на Родос, а според „Visitgreece“, таа е изградена во 1857 година благодарение на Фехти Паша и е позната како една од најубавите глетки.

Главниот град на Родос е познат и по своето богато историско и културно наследство, за што сведочат и денес збирките на Византискиот и Археолошкиот музеј.

Зградите кои можат да се видат во новиот дел на градот Родос потекнуваат главно од периодот кога Венеција владеела со овој, денешен грчки остров. Заедно со црквата Благовештение, тука се и Народниот театар, Градското собрание и други згради од поново време. Не помалку интересно е и малото пристаниште Мандраки, каде има статуи на два елени, кои со текот на времето станаа знак за препознавање на овој грчки остров.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds