Мостот Галата на Златниот рог, симбол на Истанбул

Градот на Босфор, Истанбул е надалеку познат по фактот што се протега на два континента. Некако се очекува дека во еден ваков град има изобилство од згради, кои се единствени по многу нешта.

На приближно истото место во Истанбул четири пати бил изграден мост, кој денес се смета за еден од неговите симболи. Иако обидите за изградба биле забележани и пред тоа, во 1845 година официјално бил изграден мост на устието на Златниот рог, според „Википедија“. Бидејќи мостот Галата поврзува две историски области на Истанбул, неговата важност е уште поголема, бидејќи всушност поврзува и буквално и метафорично две култури.

Токму мајката на турскиот султан по име Абдулмеџид I е заслужна за изградбата на првиот мост Галата. Султанија Валиде го изградила Новиот мост, како што го нарекувале, иако имало натпис дека тоа го направил нејзиниот син.

Забележано е дека султанот прв го поминал тој мост кој се користел помалку од две децении. Малку пред градот на Босфорот да го посети познатиот војсководец Наполеон Бонапарта, султанот Абдул Азиз наредил да се изгради нов дрвен мост на истото место во 1863 година, кој ќе го замени неговиот претходник.

Во периодот помеѓу 1875 и 1912 година се користел и трет мост кој го изградила британска компанија. Подоцна тој мост, кој го држеле 24 понтонски столбови, бил користен како замена за Стариот мост, кој се наоѓал малку подалеку во областа Златни Рог.

Иако се чинеше дека четвртиот мост, изграден во 1912 година, навистина ќе остане симбол на Истанбул, тој претрпе значителна штета предизвикана од пожар во 1992 година. Конечно беше отстранет во 2016 година. Како причина за ваквата одлука беше наведено „попречување на циркулацијата на водата во Златни Рог“.

И конечно, денешниот мост Галата

На само неколку метри од местото на неговиот претходник, подвижниот мост Галата, петти по ред, е во употреба од крајот на 1994 година.

Она што ја прави оваа објава уште попосебна се двете нивоа, така што од 2003 година посетителите на угостителските објекти лоцирани на пониското ниво имаат можност да уживаат во погледот на убавината на Златниот Рог од малку поинаква перспектива.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds