Островот на школките во Сенегал ги води посетителите на патување низ времето

Сместен во југозападниот дел на Сенегал, „островот на школките (Ile aux coquillages) на своите посетители им нуди патување низ времето, јавува Анадолу.

Џоал Фадиут е мало гратче сместено на западниот брег на Сенегал, 120 километри јужно од Дакар, а поради својата уникатност и убавина претставува едно од најинтересните туристички дестинации во Африка.

Градот се состои од копнениот дел Џоал и рибарскиот остров Фадиут, кои се поврзани со дрвен мост долг 400 метри.

Речиси 40.000 жители на тој град главно се занимаваат со риболов и туризам, и иако христијаните го сочинуваат мнозинство, 90 отсто од популацијата, градот е познат по својата мултикултуралност и мултирелигиска солидарност.

За соживотот на различните култури и религии во Џоал Фадиут најдобро говорат и единствените гробишта во Африка каде што христијаните, муслиманите и припадниците на другите религии се закопуваат едни покрај други.

Островот Фадиут е единствен во светот и по тоа што е речиси целосно е покриен со школки, па затоа често го нарекуваат и „остров на школките“.

Вкусните школки се специјалитет на локалната кујна, а тврдиот оклоп од школките локалното население го користи како материјал за градење плочници, ѕидови, надгробни споменици и се останато.

Гратчето е и родното место на првиот сенегалски претседател по стекнувањето независност во 1960 година, Леополд Серад Сенгор.

извор:Анадолу.

фото:Анадолу.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds