Измир- место на брегот на Егејското Море, со посебна доза шарм

Веднаш зад Анкара како главен град на Турција и далеку познатиот Истанбул, постои град порано познат како Смирна. Измир се наоѓа на брегот на Егејското Море и во неговата околина има некои од најважните локалитети во тој дел на Турција.

Околу пет километри долгата шеталиште покрај морскиот брег е знак на препознавање на поранешна Смирна. На денешниот Измир му дава и посебна доза на шарм. Покрај многубројните угостителски објекти, во близина на шеталиштето има и бројни музеи, меѓу кои се издвојува музејот на Ататурк, истакнуваат од „Виза-турција“.

Саат кулата во Измир

Покрај шеталиштето, има уште нешто што го прави препознатлив Измир. На централниот градски плоштад се наоѓа Саат-кулата, која е изградена на самиот почеток на 19 век. Таа беше и остана еден од симболите на овој турски град.

Бидејќи плоштадот е добро поврзан со сообраќај со другите делови на градот, не е чудно што често го посетуваат туристи. Особено што таму се наоѓа и поранешната чаршија, како и некои од најпознатите угостителски објекти во Измир. Во времето кога тогашниот султан на Отоманската империја, Абдулхамид II, прославувал 25 години владеење, била изградена Саат-кулата, која брзо станала еден вид симбол на градот. Во историска смисла, значајно е што Вилхелм II, германскиот император, подарил четири часовници, кои се наоѓаат на оваа кула.

Околу основата на кулата која е висока 25 метри има и фонтани, а она што е особено фасцинантно е спојот на архитектонските стилови, кои се видливи на самата кула.

Остатоци од антички град

Иако во самиот Измир има бројни атрактивни локации, посетителите се особено маѓепсани од остатоците од античкиот град Ефес.

Во античко време, тој бил исклучително важен антички град, па затоа не е чудно што бил вклучен во листата на светско културно наследство на УНЕСКО. Според „Blog.kurby“, локацијата е на само неколку минути возење од градот.

Сепак, остатоците од овој антички град не се единствената интересна локација, што сведочи за исклучително долгата и многу интересна историја на поранешна Смирна. Тука е и Агората, односно збирното место на жителите на некогашниот град. Иако била изложена на земјотреси, античката Агора и денес може да се гледа како сведоштво за историјата на Смирна. Археолошкиот музеј на Измир, богатото верско наследство и традиционалната чаршија, како и паркот на диви животни во Измир се дел од атрактивните локации кои туристите генерално не ги пропуштаат при посета на овој град на брегот на Егејското Море.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds