Гужвата е честа појава во текот на сезоната, но тоа не го намалува квалитетот на одморите во Пореч

На околу 70 километри од италијанскиот град Трст и на околу 30 километри од Ровињ, Пореч го зафаќа западниот дел на полуостровот Истра.

Иако се смета за одличен избор за семеен одмор, ова познато одморалиште на хрватското приморје може да се пофали и со квалитетна понуда за ноќен живот. Дополнително, сместувачките капацитети на Порече се на високо ниво, а на туристите во одморалиштето им се достапни и бројни спортски активности. Сигурно не треба да ги заборавиме и бројните културно-историски знаменитости во градот и неговата околина. Сето ова го прави Пореч одлично посетена дестинација во хрватскиот дел на Јадранот.

Гужвата не влијае на уживањето

Со оглед на тоа дека е една од најпосетуваните дестинации во тој дел од земјава, во Порече се очекува гужва. Особено за време на летната сезона. Сепак, благодарение на одличната организација, не може да се каже дека тие гужви имаат негативно влијание врз уживањето во вашиот престој во Порече. Напротив, затоа што е еден од најчистите градови на полуостровот Истра, наведува „Frankaboutcroatia“.

Дополнително, Пореч може да се пофали со доволен број паркинзи, како и со фреквенција на сообраќај што е на задоволително ниво, така што гужвите кои се вообичаени на оваа дестинација во екот на сезоната навистина не влијаат негативно на престојот. во одморалиштето.

Многу знаменитости

Уживањето во капење и сончање на една од плажите во Пореч е само еден вид одмор во ова одморалиште. Разгледот на бројни знаменитости, по кои е познат овој град со богата историја, секако го заокружува престојот и на туристите.

Евфразиската базилика и епископскиот комплекс се, без сомнение, најпознатото обележје на Порече. Особено што се работи за објект кој е дел од листата на УНЕСКО за светско културно наследство. Заедно со црквата и атриумот, во рамките на комплексот изграден во четвртиот век, се наоѓаат и епископската палата и крстилницата. Стариот центар на градот е приказна за себе. Ништо помалку значајно од остатоците од храмот од периодот на римското владеење и многубројните палати од различни периоди, кои јасно сведочат колку е долга и богата историјата на Порече.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds