Други острови и островчиња го сочинуваат овој архипелаг во Шпанија, но 3 се најпознати

Иако Ибица, Мајорка и Менорка се најпознатите острови на овој архипелаг, кои ги обиколуваат водите на Средоземното Море, Балеарските Острови ги вклучуваат и островите Форментера и Кабрера, како и други помали острови.

Всушност, Балеарските Острови, или едноставно Балеарските Острови, се поделени во две групи, Химнезиите и Островите Питиусас. Балеарскиот архипелаг се карактеризира како автономна заедница на тлото на Шпанија, според „Википедија“. Палма де Мајорка, главниот град на Балеарскиот архипелаг, исто така се наоѓа на островот Мајорка.

Најголемиот остров на архипелагот

Покрај тоа што е најголема на целиот балеарски архипелаг, Мајорка е и една од најпознатите и најпосетуваните. Освен по туризмот, бидејќи е една од најпосетуваните туристички дестинации во тој дел од земјата, Мајорка е позната и по производството на маслиново масло и вино, но и по кожа, истакнуваат од „Абц-мајорка“.

И иако е остров кој денес е исклучително познат како омилена дестинација за туристите од целиот свет, Мајорка всушност доживеала туристичка експанзија дури во 70-тите години на минатиот век. Покрај уживањето во капацитетите на бројните хотели и феноменалните плажи, овој Балеарски остров на туристите им нуди многу интересни активности, како што се голф, едрење и возење велосипед, на пример.

Забавен остров

Слободно може да се каже дека островот Ибица е првата асоцијација за многу туристи со луд ноќен живот, иако е остров кој има што да им понуди на посетителите.

Поради многуте варосани згради, Ибица е позната и како „бел остров“. Сепак, и покрај синонимот за одлично ноќно излегување кое го придружува, на Ибица можете да најдете и локации кои се одличен избор за мирен одмор. Форментера, друг остров на Балеарските Острови, е само околу еден час возење од главниот град на островот Ибица.

Богатото наследство на Менорка

Еден од омилените Балеарски острови за љубителите на нуркање, Менорка е исто така познат по своето исклучително богато културно и археолошко наследство. Освен мали села, каде се уште се зачувани античките традиции, Менорка има и локалитети кои датираат од праисторијата, како и градот Сиудадела, кој е познат по историскиот стар град, посочува „Spain.info“. Покрај сето тоа, Менорка ја носи ознаката на УНЕСКО за биосферен резерват поради исклучително богатиот див свет и фантастични пејзажи.

telegraf,rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds