Од 25 април Венеција ќе им наплаќа влезници на туристите за посета

Наплатата за посети на Венеција во Италија ќе започне на 25 април. Ова го потврди градоначалникот на Венеција, Луиџи Бруњаро на средба со странски новинари. Системот засега ќе биде во тест режим.

Туристите кои ќе го посетат градот без да преноќат таму ќе треба да платат пет евра. Проверките ќе бидат случајни.

За првпат, градската администрација на Венеција ќе започне со платен влезен систем помеѓу 25 април и 5 мај, кога Италија го слави ослободувањето од нацизмот и фашизмот и Првиот марш. Во овој период се очекува голем наплив на туристи. Понатаму, таксата ќе се наплатува во одбрани денови до 14 јули.

Во последните години Венеција постојано најавуваше и одложуваше воведување влезници. Овој пат, сепак, градот, кој пред пандемијата на коронавирус беше посетуван од 25 до 30 милиони туристи секоја година, планира всушност да го имплементира во системот наплатувањето на влезници.

Туристите над 14 години кои не престојуваат во хотел или друг сместувачки капацитет во Венеција ќе треба да добијат QR код пред да влезат во градот. Тие ќе можат да го добијат истиот на веб-платформата на градот откако ќе платат такса од пет евра по лице. Плаќањето треба да биде можно и на главните влезови во Венеција.

Според Бругнар, чековите за плаќање придонеси ќе бидат случајни. Според него, не треба да се формираат колони при влез во градот. Плаќањето на котизацијата нема да се врши од 16:00 до 08:30 часот. За неплаќање се закануваат казни од 50 до 300 евра.

„Целта не е да се соберат повеќе пари“, рече Бруњаро. Некои проценки дури сметаат на фактот дека во почетната фаза трошоците би можеле да бидат повисоки од приходот. Според мислењето на градската управа, таксата пред сè треба да го регулира бројот на еднократни туристи.

Но, за разлика од некои претходни предлози, градското собрание не постави горна граница за бројот на посетители во деновите на шпицот. Го одбивме максималниот број посетители бидејќи ќе престанеме да бидеме град и ќе станеме музеј, изјави Бруњаро.

Прекумерниот туризам е проблем и за Венеција според Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации. Минатата година, неговите експерти предложија градот да биде вклучен во листата на загрозени места. Но, тоа на крајот не беше одобрено од комисијата на УНЕСКО, каде што се состануваат претставниците на земјите-членки.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds