Александрија прекрасниот град на брегот на Средоземното Море, основан од Александар Велики

Поради положбата што ја зазема, Александрија може да се пофали со значително попријатна клима од другите делови на Египет.

Околу двесте километри од Каиро, на брегот на Средоземното Море, се наоѓа град основан од Александар Велики.

Не само што Александрија се карактеризира како исклучително важно пристаниште, туку е град во кој некогаш се наоѓало едно од седумте чуда на античкиот свет, познатиот светилник во Александрија. Поради положбата што ја зазема, Александрија може да се пофали со значително попријатна клима од другите делови на Египет.

Постојаната влажност на воздухот од околу 70 отсто, со просечни максимални температури од 30 степени Целзиусови и просечни минимални температури од 20 степени, ја прават Александрија соодветна туристичка дестинација во текот на целата година, посочуваат од „Египтоексклусиво“.

Основање на градот


Во античко време, додека Александар Македонски војувал против персискиот крал Дариј Трети, била основана Александрија. Тоа се случило во 331 г.

Практично од ништо, овој важен македонски владетел изградил град, сметајќи дека земјата треба да го искористи долгиот морски брег.

И иако не се задржа долго во Александрија, остави значаен белег, за што, меѓу другото, сведочи и името на овој египетски град.

Најзначајната градба на антиката

Освен познатиот светилник во Александрија, кој бил едно од седумте чуда на античкиот свет, градот имал и Музион или музеј, односно зграда што ја користеле како резиденција на членовите на династијата Птоломеј.

Потеклото на самиот збор е особено интересно, бидејќи се верувало дека музејот е објект под заштита на музите, па затоа не е чудно што во тој објект имало и прекрасна библиотека. Фактот дека дури и повеќе од половина милион високо ценети ракописи од античкиот период се наоѓале во библиотеката во Александрија, јасно покажува колку таа била важна.

Постои и легенда поврзана со библиотеката во Александрија и нејзината неверојатно обемна колекција. Имено, бродовите кои се закотвија во градското пристаниште мораа да платат „почит“. Но, не во класична смисла на зборот, туку тоа значеше дека тие имаат обврска да донесат книги, кои ќе бидат препишани и зачувани во Александриската библиотека.

Иако таа прекрасна античка градба пропаднала, денес во Александрија постои Нова библиотека, изградена на крајот на минатиот век. Во 90-тите години на минатиот век, во близина на шеталиштето, на местото каде што порано имало библиотека била изградена Библиотеката „Александрина“.

Заедно со богатиот фонд, кој вклучува не само „неколку стотици илјади книги и десетици илјади мапи“, новата библиотека во Александрија се користи и за организација на значајни настани, меѓу кои се издвојува Меѓународниот саем на книгата во Александрија.

Најпознатите атракции на градот

Александар Велики Ако ја исклучиме веќе споменатата библиотека, која несомнено е најпознатата туристичка атракција на Александрија, во град со толку долга и богата историја, не е баш лесно да се наведат сите оние локации што треба да се посетат. Цитаделата на Кејтбај е секако една од најважните атракции во Александрија. Дотолку повеќе што е изграден на крајот на 15 век и на почетокот на следниот, токму на местото каде што во античко време стоел познатиот светилник од Александрија, кој бил уништен за време на земјотресот во 1303 година.

Слободно може да се каже дека од оваа цитадела може да се ужива во најдобриот поглед на убавината на Александрија и неговата околина. За љубителите на историјата кои го посетуваат овој интересен град, посетата на катакомбите на Ком ал-Суфаг е дефинитивно задоволство, како што се Акропол Александрија и римскиот амфитеатар Ком Ал-Дик и храмот Рас Ел-Сода.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds