Препознатливиот италијански вкус е лесно забележлив во словенечкиот град Копер

Речиси осум века, Копер бил под власт на Република Венеција. И токму до тој период денешниот словенечки град може да се заблагодари за фактот што се разликува од другите и што има карактеристичен италијански вкус.

Античкиот град Егис на брегот на Јадранското Море бил основан од античките Грци. Подоцна со неа владеел антички Рим, а во еден момент таму живееле жителите на Трст, од кој денешниот Копер или Копар е оддалечен само 20-ина километри.

Главното пристаниште на целата земја е токму Копер, посочува „Википедија“. Покрај тоа, таа е „единствената поголема крајбрежна населба“ во цела Словенија.

Италијанскиот вкус на словенечки град

Речиси осум века, Копер бил под власт на Република Венеција. И токму до тој период денешниот словенечки град може да се заблагодари за фактот што се разликува од другите и што има карактеристичен италијански шмек.

Иако власта над градот потоа ја презема Хабсбуршката монархија, градот сè уште наликува на италијански. По завршувањето на Големата војна, Копер најпрво и припадна на Италија, а сè до 1954 година стана дел од Република Словенија, односно тогашната Социјалистичка Федеративна Република Југославија.

Грчки мит за потеклото на копра

Многу интересна легенда е поврзана со потеклото на овој, денешен словенечки град, кој го основале античките Грци. Во него се спомнуваат старогрчката божица на мудроста Атина и богот на морето Посејдон и кавгата меѓу двајцата.

Не долго по борбата меѓу Атина и Посејдон, Копер се родил од штитот на Атина. Имено, како што наведува „Визиткопер“, за време на борбата меѓу овие божества, Атина го фрлила својот штит во водата и од него е создаден оригиналниот остров, односно град.

Исто така, се верува дека потеклото на името Копра од периодот кога градот бил населен од античките Грци, всушност има врска со оваа легенда. Имено, градот го добил името Аегида, што е збор што се користел во јазикот на старите Грци за означување на штит.

Богато наследство Колекцијата на локалниот музеј Копер може да се пофали со голем број предмети, кои им овозможуваат на посетителите одблиску да ја запознаат долгата и богата историја на овој словенечки град, посочува „Словенија.инфо“.

Со богата историја, преторијанската палата, која е еден од симболите на Копер, често ги остава посетителите без зборови и плени на прв поглед со својата елегантна архитектура. Средновековната фреска на која се претставени „игрите на смртта“, која се наоѓа во Храстовље, во храмот посветен на Света Троица, се смета за една од најдобро зачуваните фрески со ваков приказ, не само во овој дел на Европа, туку и во целиот свет.

telegraf.rs

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds