Топ 5 атракции во Будимпешта

Посетата на главниот град на соседна Унгарија е особено интересна за туристите од Србија, делумно поради неговата релативна близина до европска метропола, делумно поради многуте атракции поврзани со нашата земја.

Будимскиот замок

Три важни музејски институции се наоѓаат во замокот Буда, кој доминира во тој дел од градот, кој се наоѓа на брегот на Дунав. Освен Националната библиотека „Széchenyi“, тука се и Историскиот музеј на Будимпешта и Унгарската национална галерија, а погледот од таму е уште една причина да се посети оваа атракција на главниот град на Унгарија.

Зградата на парламентот

Еден од симболите на Будимпешта и белегот на градот кој се наоѓа на реката Дунав е секако зградата на унгарскиот парламент. Со купола висока речиси стотина метри и величествени кули, оваа градба е можеби најфотографираната во целиот град, па не е чудно што се смета за знак за препознавање на Будимпешта.

Музеј на восочни фигури

Иако Будимпешта може да се пофали со значителен број музеи, еден од нив често привлекува посебно внимание. Унгарскиот музеј на восочни фигури „Мадам Тисо“ се наоѓа во палатата „Дороти“, во централниот дел на главниот град на земјата. Освен самиот амбиент, бидејќи староста на палатата се проценува на околу двесте години, истакнува „Тајмаут“, посетителите имаат можност одблиску да ги видат восочните фигури од значајната лична национална историја, како и познатите актери и други важни личности.

Плоштад на хероите

Нема човек кој го посетил главниот град на Унгарија, а не прошетал до Плоштадот на хероите. Иако е познат како плоштад, тој всушност е простор на кој треба да се гледа како на важен споменик на Будимпешта. На него се наоѓа и гробот на непознатиот војник, а на аркадите на Плоштадот на хероите има статуи кои прикажуваат значајни личности кои ја одбележале историјата на земјата во одредени периоди. Посебно интересна е колоната во централниот дел на споменикот, на чиј врв има статуа со ликот на Архангел Гаврил.

Бања Сеченџи

Не само во Будимпешта, туку и во другите делови на Унгарија има бројни бањи кои често се посетени од туристи. Меѓу нив се издвојуваат термалните бањи „Сечењи“, пред се поради, може да се каже, величествената внатрешност, олицетворена на значајни површини покриени со мермер, керамика и мозаици. Освен тоа, не треба да заборавиме дека 120 термални извори, колку што има на територијата на главниот град на Унгарија, се сосема доволна причина Будимпешта да биде прогласен за „Град на бањите“.

Следете не на Фејсбук:


This will close in 30 seconds